Ezt olvasta már?

Jöhet a megyei rangadó!

Vasárnap kora délután két kiválóan szereplő baranyai labdarúgócsapat találkozik egymással az NB III. Közép csoportjának 15. fordulójában: a második helyezett Sz...

0

Csütörtökön alakul meg az új pécsi közgyűlés

Bár az alakuló közgyűlés alapvetően a kötelező protokollról szól, azért az október 13-án megválasztott testület előrukkol egy olyan napirenddel, ami elüt a megszokottól.


hirdetés

Az alakuló közgyűlésen a megválasztott képviselők leteszik az esküjüket, megválasztják az alpolgármestereket, esetlegesen megalakulnak a frakciók és a bizottságok.

Alpolgármesterek, frakciók

A pécsi alpolgármesterek személyéről pillanatnyilag még csak találgatások folynak, egy Fidesz-közeli hírportál szerint egy külsős alpolgármester - Ruzsa Csaba - és két megválasztott képviselő - Zag Gábor, Bognár Szilvia - kapja meg ezt a posztot. Információink szerint korántsem biztos, hogy a Mindenki Pécsért színeiben megválasztott képviselők egy frakcióban tömörülnek majd, inkább az őket delegált pártok színeiben politizálnak a közgyűlésben, de az is érdekes lesz, ha a FIDESZ-KDNP képviselői egy irodába kényszerülnek az ÖPÉ-vel.

Mennyit kereshet Péterffy Attila?

Egy 2016 végi törvénymódosítás alapján a megyei jogú városok polgármestereinek 997 ezer forintos havi bruttó jövedelmet enged meg a törvény, pluszban erre jönnek még rá a különféle illetmények, kiegészítések és egyebek. Az alpolgármesterek esetében anno 2014-ben az alakuló közgyűlés előtt Páva Zsolt polgármesterként úgy határozott, hogy az ő (akkor még bruttó 747 900 forintos illetménye volt) havi bruttójának a 90 százalékát kapja meg a két alpolgármester. (A törvény szerint a polgármesteri illetmény 70-90 százaléka közti összeg lehet az alpolgármesterek bére.)

A képviselők tiszteletdíjáról a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) határoz, 2014-2019 között a képviselők alapilletménye havi 110 ezer forint volt (hogy bruttó-e, vagy nettó, az nem derül ki az SZMSZ 6. mellékletéből). Ha valaki egy bizottság tagja is volt, akkor 132 ezer forint, ha két bizottságban is benn ült, akkor 165 ezer forint ütötte a markát. Ha a bizottságot vezette egy képviselő, akkor 209 ezer forint járt neki. Ugyanennyit kapott az a képviselő is, aki tanácsnoki posztot is betöltött. Emellett laptop, telefon és kedvezményes parkolóbérlet jár az SZMSZ szerint a képviselőknek.

Mivel az alakuló közgyűlés munkatervében szerepel az SZMSZ-nek a módosítása, lehetséges, hogy az új testület a képviselői tiszteletdíjhoz is hozzányúl, de akár a bizottságok struktúrája, elnevezése is változhat.

Nem a rabszolgatörvényre

Nem a protokollnak megfelelő napirend lesz az "utasítás kiadása a 100 %-os önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok, valamint felkérés a többségi önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselői részére, a rendkívüli munkaidő elrendelésével kapcsolatosan, a munkavállalók védelme érdekében" című előterjesztés, amely gyakorlatilag a rabszolgatörvényként elhíresült törvénymódosítást írná felül.

Az új közgyűlés összetétele

Mindenki Pécsért Egyesület: Péterffy Attila polgármester, Hencsei Zsolt (2-es választókörzet), Sík László Lajos (3-as választókörzet). Sajgó György (4-es választókörzet), Topán László (5-ös választókörzet), Horváth Tamás (6-os választókörzet), Zag Gábor (8-as választókörzet), Auth István (9-es választókörzet), Siposné Bikali Éva (10-es választókörzet), Nyőgéri Lajos (11-es választókörzet), Ágoston Andrea (12-es választókörzet), Csaba István (13-as választókörzet), dr. Schmuck Roland (14-es választókörzet), Fürj Csaba (15-ös választókörzet), Bognár Szilvia (16-os választókörzet), Fogarasi Gábor (17-es választókörzet), Pokorádi Gábor (18-as választókörzet), dr. Kunszt Márta (kompenzációs lista).

Fidesz-KDNP-ÖPE: Berényi Zoltán (1-es választókörzet), Kővári János Valér (7-es választókörzet), Barkóczi Csaba (kompenzációs lista), dr. Csizmadia Péter (kompenzációs lista), Decsi István (kompenzációs lista), dr. Kamarás Péter (kompenzációs lista), Vári Attila (kompenzációs lista).

LMP: dr. Kóbor József (kompenzációs lista).

Zajlik a cégek átvilágítása

A választások óta is zajlik egyébként rendesen a pécsi politikai közélet. Egy Péterffy Attila által felkért ügyvédi iroda - a Zsolnay-dolgozókkal kapcsolatosan megismert Bodnár Imréék - ugyanis megkezdték a városi cégek átvilágítását, ennek eredményére azért valószínűleg néhány hetet várni kell. Ugyanakkor széles körben terjed a pletyka, mely cégek - PSN Zrt., ZSÖK, Kommunikációs Központ, Vagyonhasznosító, Városfejlesztés, Tükebusz - élén, esetleg akár középvezetői szintig - várható változás.

Gyorsabb útfelújításokat

Péterffy Attila közben - miután Páva Zsolttal megtörtént az átadás-átvétel - felkeresett több olyan pécsi útfelújítást - Surányi út, Mártírok útja, Kürt utca - ahol elhúzódtak a munkálatok, és ugyan közösségi oldalán Kővári János azt írta, ezek mind a végükhöz közelednek, tegyük hozzá, hogy például a Mártírok útján 2019. augusztus 31-ét ígérték átadásnak, vagyis "csupán" két hónap csúszásban vannak.0
0

hírek innen, onnan

Népszavazásra kerül az eutanázia törvény Új-Zélandon

A törvény szerint csak halálos betegek kérvényezhetik majd az eutanáziát.

Hogyan kezeld a kamasz dühét?

Elmondjuk, mit tegyél, ha elkezdődik a szemforgatás és a kirohanások (márpedig el fognak kezdődni, abban biztos lehetsz).

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel...

Donald Trump szavaira tovább esett az olajár

Szerdán már harmadik napja csökken a kőolaj ára a nemzetközi piacokon. A befektetők elsősorban amiatt aggódnak, hogy nincs érezhető...

Köldökig dekoltált ruhában mutatta meg idomait Eva Longoria

A Született feleségek gyönyörű Gabyja egy elég különleges vérvörös estélyi ruhában engedett szabad utat az erotikus képzelgéseknek.

Hogyan lett a pesti rabbi fiából az utolsó francia császárné gyóntatója?

Festőnövendék, forradalmár, kármelita szerzetes, jogász, teológus, hitszónok, gyóntató, püspök és a lóversenypályák királya: az...

Smink nélkül is gyönyörű Mila Kunis

Ez persze, aligha meglepetés

Volán: megújul a buszpark Szabolcsban

Szóló járműveket vásárolnak. Kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehető.

Kiváló nyíregyházi seniorok bizonyítottak

Hódmezővásárhelyen versenyeztek úszóink.

Rubint Réka meglepődött, hogy rezsó van a Konyhafőnök VIP-ben

A celeb szerint a versenyzők alól kirántják a talajt, ami a műsor legnagyobb fegyvere.

0

Sport

Dárdai két német csapatot is elutasított, Párizsba ment

A Hertha korábbi edzőjét a Mainz és az 1. FC Köln is akarta.

Kék vagy zöld autót lát a képen? Szavazzon.

Több mint 10 éve jelent meg az első Opel Insignia. Most mutatjuk a legújabb, az ötajtós kiadását: a Grand Sportot, nem is akármilyen ruhában. Ebben a szép zöldben! Vagy kékben?

Óriási blama a világ egyik legnagyobb sportszergyártójánál, elrontották a német válogatott mezek helyesírását

Az Adidas elnézést kért amiatt, hogy több német labdarúgó neve is hibásan került a válogatott mezekre.

Ez már a vég kezdete C. Ronaldónak, vagy hajlandó lesz változtatni a játékán?

Múlt héten kétszer is lecserélték a Juventusban a gyengén játszó Ronaldót, és ha van is megoldás a helyzetre, az nem Torinóban lesz.

A csodálatos Puskás Ferenc Stadion és a válogatott új meze - galéria

Elképesztő hangulat lesz a közel 68 ezres Arénában.

Mégis visszatér? Brutális összegért léphet a Köln élére Dárdai Pál

Köln Visszatérhet edzőként a német labdarúgó-élvonalba Dárdai Pál (43)!

Ennek a szemrevaló profi sziklamászó csajnak a kedvéért megmásznánk az Everestet

Oké, lehet, hogy nagyot vállaltunk a címben, de csak azt akartuk érzékeltetni, mennyire bejön nekünk Sierra Blair-Coyle.

A Juventus bocsánatkérést vár Ronaldótól

Pavel Nedved szeretné meggyőzni a sztárt, cserébe nem bünteti meg.

Nem Messi a világ legjobb futballistája, Ronaldo a dobogóra sem fér fel

A Goal összeállított egy listát a világ 25 legjobb futballistájáról.

Gera Zoltán elmondta, miért nem játszik a búcsúmérkőzésén

A válogatott korábbi karmestere nem akart erőlködni a pályán.

Szép új mezben, de romokban heverő védelemmel várjuk a Wales elleni selejtezőt

Belső középpályásaink felépültek sérüléseikből, kiegészítő embereink pedig gólokkal jelentkeztek be a fontosabb szerepekre a hétvégén.

Ezért nem kell a magyar labdarúgó a svédeknek

Stockholm Nem tart igényt Bogdán Ádámra (32) a svéd élvonalban szereplő AIK Stockholm labdarúgócsapata.

0

Bulvár

Lehúzódott az autós a mentő elől a buszsávba, aztán volt képük ezt tenni

Felháborító dolog történt egy szabálykövető autóssal.

Megszüntetik a nyugdíjjárulékot, jön a tb-járulék

Az előzetes jelzéseknek megfelelően a kormány benyújtotta a járulékok összevonását kezdeményező törvényjavaslatát.

Békésen napozott a kertjében, majdnem agyoncsapta egy égből pottyant hulla

A holttest egy utasszállító repülőgép leszállóegységéből esett ki, több mint ezer métert zuhant, mielőtt becsapódott London külvárosában. A halott férfiről oknyomozó újságírók derítették ki, ki volt.

Így néz ki, amikor több mint száz szürkemarhát hajtanak be a téli szállásra ? Képek

Szent Dömötör napján már megtartották a hagyományos számadást a hajdúnánási Kendereskertben, akkor egy szimbolikus, ünnepi behajtás keretében. November 11-én elérkezett az igazi behajtás ideje.

Fontos változás a jogosítványoknál

Jelentősen és tartósan csökkent a várakozás a járművezetői vizsgákra a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. idei létrehozásával, és további cél, hogy jövő március végéig minden kirendeltségen bankkártyával fizethessenek a vizsgázók - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Jason Statham konyhájának látványától nagyon meglepődsz majd

Jason Statham Hollywood ügyeletes keménylegénye, akinek ezúttal bekukkanthatunk a konyhájába is.

Kovács Patrícia szédítő fotója elcsavarja minden férfi fejét

Kovács Patrícia a Mintaapák csodaszép színésznője lélegzetelállító fotót osztott meg követőivel. De, ha nem csak a közösségi oldalakon szeretnéd látni kedvenc színésznődet, ne feledd: Minden hétköznap 19.15-től láthatod a Mintaapákban is!

Nincs magyarázat arra, amit az űrben láttak

Láthatatlan és különös erő köti össze az egymástól távol eső galaxisokat.

Ez a veszély komolyan fenyegetheti Szlovákiát

Szlovákiának jelentheti a legnagyobb érvágást az esetleges újabb gazdasági válság derül ki a Wood and Company befektetési és tanácsadó társaság felméréséből.

Tényleg nem igazi tej a bolti tej? Megkérdeztük a Nébih-et.

Te is azt tartod, hogy a bolti tej nem "az igazi"? Tényleg tesznek bele még valamit a sima tehéntejen kívül? És miért nem lesz belőle soha tejföl? Most utánajártunk! 

blogmorzsák

Tíz dolog, amit nem tudtál a Dögkeselyű című filmről

A magyar filmgyártás egyik ikonikus alkotása a Dögkeselyű.

Hat év egyetlen tisztességes munkaerő megtalálására

„Egyetlen egy, aki köszöni jól van és nem kenyere rohadéknak lenni.“

4 ok, amiért nehéz véget vetni egy rossz kapcsolatnak

Mi vezet oda, hogy végsősoron magunknak ártunk?

Ne csak nézd a filmet, legyél is benne!

Virtuális kalandozások a sarkvidéktől Kafkáig.

Nézz be Budapest egyik legkülönlegesebb lakóparkjába!

Nyílt napot tart a Metrodom Panoráma!

Az idei Karácsony 5 legtrendibb szobanövény újdonsága

Nem elég, hogy szupertrendik, még törődést sem igényelnek!

Kádár János az ellenzékről

Részlet az MSZMP Politikai Bizottságának ülésén 1982 márciusában rögzített felvételből.

Többen haltak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben

Kiderült, hány kórházi fertőzés történt 2018-ban.

Hogyan engedélyezték nálunk a kapitalizmust?

Fábry Sándor figyelemre méltó interjút adott egy alig nézett televíziónak.

Bajban a Fidesz

– állítják a kormányzó párt propagandistái a jászberényi polgármester-választás hideg zuhanyának hatására.

Egy ház a román korból

Az épület, ami mellett a Fachwerk-házak is modernnek tűnnek.

Fapadossal a Sarki fény nyomában – Hogyan?

Az örök hó birodalmában Lapföldön, a sarki fény hazájában. Ahol valóra válhat az álmunk, vagyonok nélkül is.

0