Ezt olvasta már?

Közel négy évet ülhet gyermekpornográfia miatt

A Komlói Járásbíróság 2019. november 11-én kihirdetett ítéletével – előkészítő ülésen – M. F. vádlottat tizennyolcadik életévét be nem töltött személy...

0

Elbukta-e Baranyát a FIDESZ?

Az október 13-i önkormányzati választások után az ellenzék - már a kormány ellenzéke - azon örvendezett, leginkább Pécs és még néhány város kapcsán, hogy Baranyában sikerült leváltani a FIDESZ-t. De a kép ennél sokkal árnyaltabb.


hirdetés

Az országgyűlési választáson tört meg valami?

Kezdjük talán a 2018-as parlamenti választásoknál, ahol igenis történt áttörés azzal, hogy egyéni körzetben Mellár Tamás függetlenként legyőzte a pénzt, paripát, fegyvert minden mennyiségben felvonultató Csizi Pétert. De igazából ettől Baranya még "narancsos" maradt, hiszen a másik három egyéni országgyűlési körzetet gond nélkül húzták be.

Ami viszont figyelmeztető jel lehetett volna számukra, az nem csupán Mellár Tamás győzelme, hanem egyrészt az ellenzéki pártok - később derült ki mindenki számára az egyébként nyilvánvaló tény, az ÖPE nem tartozik ide - egységes kommunikációja a város gazdasági helyzetéről (emlékszünk, három év alatt felhalmozott többmilliárdos működési hiány), és az ellenzéki sajtó - már amennyire az internetes felületek relevánsak ebből a szempontból - permanens és folyamatos támadásai a kormánypárt megyei és pécsi városi vezetői ellen.

Mindehhez hozzájárult, hogy már ekkor körvonalazódott országos szinten egy ellenzéki össz-összefogás - ez Pécsen az LMP nélkül valósult meg -, amire csak ráerősített a FIDESZ EP-választási újabb kétharmados eredménye. Szó se róla, a történet még csak-csak elcsordogált volna saját medrében, ha az önkormányzati választások előtti napokban nem kerül napvilágra az elhíresült Borkai-videó, habár Pécsen például lehet, hogy nagyobb üzenetértéke volt annak, hogy a FIDESZ polgármesterjelöltje, Vári Attila nem is igazi pécsi.

Baranyában nagyjából hozta a városokat az ellenzék

De nézzük, miért is tekinti az ellenzék győzelemnek a baranyai eredményeket! A baranyai városok többségében határozottan ellenzéki vagy független polgármester van. Pécs, Szigetvár, Pécsvárad, Szentlőrinc, Kozármisleny, Sellye településvezetője úgymond Fideszes ellenszélben tudott győzni, ráadásul többségi testülettel a háta mögött, Harkány, Siklós, Mohács kormánypárti többséggel rendelkezik, habár az utóbbi helyen Csorbai Ferenc polgármestersége még fog gondot okozni.

Faramuci a helyzet Komlón, ahol az egyik szavazókörben vasárnap megismételt szavazást tartanak, és Polics József Fideszes valamint Ferenczy Tamás ellenzéki polgármesterjelölt között olyan minimális a különbség, hogy akár Ferenczy javára is módosulhat az eddig Policsnak kedvező eredmény, aki egyébként kisebbségben lenne a saját testületében.

Összefoglalva, az ellenzék talán jogosan büszke arra, hogy meghódította a megye nagyobb városait, de ugyanakkor a megyei közgyűlésben elsöprő FIDESZ-fölény van, ami egyáltalán nem mellékes tényező. Ugyanis a pécsi uniós fejlesztési pénzeken kívül minden más baranyai település esetében a megyei közgyűlés dönt a pályázatokról, és ennek a ciklusnak a döntéseit már nyilván nem fogják visszavonni, de a következő terminusban Harkányon, Siklóson, Bólyon és az esetlegesen új polgármestert választó Mohácson kívül leginkább a kis falvak reménykedhetnek a sikerben.

Pécs külön történet

Pécs persze önmagában is megér egy külön misét. Az egyetem által benyújtott és elindított pályázatok sikert sikerre halmoznak, újságíróként látja az ember, hogy hetente érkeznek a meghívók a projektek közbeszerzési eredményhirdetéséről, alapkőletételéről, bokrétaavatásáról, átadásáról. (Ezek ugyanúgy a Modern Városok Program fejlesztései, mint a város egyéb nagyobb beruházásai.) Ugyanakkor a városi fejlesztéseknél mi a helyzet? Néhány kisebb volumenűt - uránvárosi piac - átadtak, de az igazán nagy projektek - élményfürdő, Vásárcsarnok - állnak.

Négy év után - ekkor hirdették meg a Modern Városok Programot - türelmetlennek lenni persze nem szabad, főleg egy három hete megválasztott, igazából a lehetőségekkel és kötelezettségekkel még csak ismerkedő új testület irányában, de sokat elárul majd az eltökéltségükről és a hatékonyságukról az, hogy ezeket a beruházásokat mennyire tudják felgyorsítani, és a következő hétéves ciklusban tudnak-e olyan hatékonyak lenni városuk érdekében, mint például Botka László Szegeden.

De ez persze már politika, amihez kell a másik fél is.

M. Z.0
0
0
0

hírek innen, onnan

Kilenc TEK-es a tárgyalóteremben: extrém biztonsági intézkedésekkel indul Hassan F. pere - élő

Terrorizmussal vádolta meg Hassan F-et a Fővárosi Főügyészség, ma állt bíróság elé. Amennyiben beismerő vallomást tesz, ítélet is...

Ilyen bizarr módszerekkel mérték régen a fájdalmat

Bár a fájdalomérzet szubjektív, a kíváncsi kutatók fura módszerekkel próbálták mégiscsak objektív módon megmérni a fájdalom...

Előfizetés mellé ajánljuk: Bitdefender Internet Security 2020

Kiválóan szerepel a víruslaborok tesztjein a Bitdefender védelmi csomagja, ami hatékony megelőzési technikákkal óv a bajtól, emellett...

Egy rózsaszín nyúlra hasonlít a Jonsbo új gépháza

A MOD4 a Jonsbo új, nyitott számítógépháza, ami nem csak színválasztása miatt lett érdekes.

Samoled-kijelzőt kapnak a Galaxy S11 mobilok

A Galaxy S11 modellek érkezése előtt védette le a Samoled márkajelzést a Samsung.

Elindul a Facebook fizetős szolgáltatása

A Facebook szerdán elindítja új fizetési rendszerét, a Facebook Payt, amely elérhető lesz az Instagramon, a Messengeren és a WhatsAppon is.

Jönnek a hatalmas jogdíjkifizetések

Összesen 622 millió forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 36 ezer magyar és külföldi...

Fekete-Győr: Jó pár vállalhatatlan figurát kiszorítottunk

A Momentum elnöke a Válasz Online-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy nem bánta meg a romániai elnökválasztás ügyében hozott...

Kamasz Melinda: Nagyon elégedett tudok lenni a jó munkával

Engem tényleg érdekelnek az emberek, akikkel körül vagyok véve mondta az Üzletemnek Kamasz Melinda. A növekedés.hu gazdasági portál...

A Hungaroring kistestvére épül meg Kelet-Magyarországon

A Forma-1-es futamokon kívül az autó-motorsport minden ágát kiszolgáló aréna tervezése kezdődik meg Nyíregyházán, számolt be a...

Kiszivárgott fotók: ez tényleg a OnePlus 8 volna?

Nemrégiben mutatta be a OnePlus 7T és 7T Pro nevű modelljeit, szóval a sorban következő OnePlus 8-ra még egy kicsit várni kell. Viszont...

0

Sport

Dárdai két német csapatot is elutasított, Párizsba ment

A Hertha korábbi edzőjét a Mainz és az 1. FC Köln is akarta.

Kék vagy zöld autót lát a képen? Szavazzon.

Több mint 10 éve jelent meg az első Opel Insignia. Most mutatjuk a legújabb, az ötajtós kiadását: a Grand Sportot, nem is akármilyen ruhában. Ebben a szép zöldben! Vagy kékben?

Óriási blama a világ egyik legnagyobb sportszergyártójánál, elrontották a német válogatott mezek helyesírását

Az Adidas elnézést kért amiatt, hogy több német labdarúgó neve is hibásan került a válogatott mezekre.

Ez már a vég kezdete C. Ronaldónak, vagy hajlandó lesz változtatni a játékán?

Múlt héten kétszer is lecserélték a Juventusban a gyengén játszó Ronaldót, és ha van is megoldás a helyzetre, az nem Torinóban lesz.

A csodálatos Puskás Ferenc Stadion és a válogatott új meze - galéria

Elképesztő hangulat lesz a közel 68 ezres Arénában.

Mégis visszatér? Brutális összegért léphet a Köln élére Dárdai Pál

Köln Visszatérhet edzőként a német labdarúgó-élvonalba Dárdai Pál (43)!

Ennek a szemrevaló profi sziklamászó csajnak a kedvéért megmásznánk az Everestet

Oké, lehet, hogy nagyot vállaltunk a címben, de csak azt akartuk érzékeltetni, mennyire bejön nekünk Sierra Blair-Coyle.

A Juventus bocsánatkérést vár Ronaldótól

Pavel Nedved szeretné meggyőzni a sztárt, cserébe nem bünteti meg.

Gera Zoltán elmondta, miért nem játszik a búcsúmérkőzésén

A válogatott korábbi karmestere nem akart erőlködni a pályán.

Szép új mezben, de romokban heverő védelemmel várjuk a Wales elleni selejtezőt

Belső középpályásaink felépültek sérüléseikből, kiegészítő embereink pedig gólokkal jelentkeztek be a fontosabb szerepekre a hétvégén.

Ezért nem kell a magyar labdarúgó a svédeknek

Stockholm Nem tart igényt Bogdán Ádámra (32) a svéd élvonalban szereplő AIK Stockholm labdarúgócsapata.

Visszavonul a spanyolok világ- és Európa-bajnok csatára

David Villa a japán bajnokság befejeztével felhagy az aktív játékkal.

0

Bulvár

Sürgősen kórházba kellett szállítani a híres színésznőt: a kórházi ágyból posztolt fotót arról, hogy van

A fiatal színésznőt súlyos állapotban kellett kórházba szállítani, de szerencsére már sokkal jobban van.

Lehúzódott az autós a mentő elől a buszsávba, aztán volt képük ezt tenni

Felháborító dolog történt egy szabálykövető autóssal.

Megszüntetik a nyugdíjjárulékot, jön a tb-járulék

Az előzetes jelzéseknek megfelelően a kormány benyújtotta a járulékok összevonását kezdeményező törvényjavaslatát.

Békésen napozott a kertjében, majdnem agyoncsapta egy égből pottyant hulla

A holttest egy utasszállító repülőgép leszállóegységéből esett ki, több mint ezer métert zuhant, mielőtt becsapódott London külvárosában. A halott férfiről oknyomozó újságírók derítették ki, ki volt.

Így néz ki, amikor több mint száz szürkemarhát hajtanak be a téli szállásra ? Képek

Szent Dömötör napján már megtartották a hagyományos számadást a hajdúnánási Kendereskertben, akkor egy szimbolikus, ünnepi behajtás keretében. November 11-én elérkezett az igazi behajtás ideje.

Rendőrt hívtak L.L. Junior szomszédai a hangos veszekedés miatt

A gyereküket elvesztő szülők nehezen kezelik az érzéseiket.

Fontos változás a jogosítványoknál

Jelentősen és tartósan csökkent a várakozás a járművezetői vizsgákra a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont Nonprofit Kft. idei létrehozásával, és további cél, hogy jövő március végéig minden kirendeltségen bankkártyával fizethessenek a vizsgázók - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Jason Statham konyhájának látványától nagyon meglepődsz majd

Jason Statham Hollywood ügyeletes keménylegénye, akinek ezúttal bekukkanthatunk a konyhájába is.

Nincs magyarázat arra, amit az űrben láttak

Láthatatlan és különös erő köti össze az egymástól távol eső galaxisokat.

Kovács Patrícia szédítő fotója elcsavarja minden férfi fejét

Kovács Patrícia a Mintaapák csodaszép színésznője lélegzetelállító fotót osztott meg követőivel. De, ha nem csak a közösségi oldalakon szeretnéd látni kedvenc színésznődet, ne feledd: Minden hétköznap 19.15-től láthatod a Mintaapákban is!

Ez a veszély komolyan fenyegetheti Szlovákiát

Szlovákiának jelentheti a legnagyobb érvágást az esetleges újabb gazdasági válság derül ki a Wood and Company befektetési és tanácsadó társaság felméréséből.

blogmorzsák

Tíz dolog, amit nem tudtál a Dögkeselyű című filmről

A magyar filmgyártás egyik ikonikus alkotása a Dögkeselyű.

4 ok, amiért nehéz véget vetni egy rossz kapcsolatnak

Mi vezet oda, hogy végsősoron magunknak ártunk?

Nézz be Budapest egyik legkülönlegesebb lakóparkjába!

Nyílt napot tart a Metrodom Panoráma!

Így örült a 102 éves nagymama menyasszony unokájának

Nem engedték el az orvosai imádott unokája esküvőjére, aki ezért titokban meglepte őt.

Félelem a kimaradásból

Az ember mindig is szeretett a dolgok sűrűjében lenni, akárcsak napjainkban, éppen ezért a jelenség kikerülése szinte lehetetlen.

Az idei Karácsony 5 legtrendibb szobanövény újdonsága

Nem elég, hogy szupertrendik, még törődést sem igényelnek!

Kádár János az ellenzékről

Részlet az MSZMP Politikai Bizottságának ülésén 1982 márciusában rögzített felvételből.

Többen haltak meg kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben

Kiderült, hány kórházi fertőzés történt 2018-ban.

Hogyan engedélyezték nálunk a kapitalizmust?

Fábry Sándor figyelemre méltó interjút adott egy alig nézett televíziónak.

Jászberény szépen mutatja az utat a Orbánnak lefelé

„Teljesen tanácstalan a narancsos hatalmi gépezet.“

Bajban a Fidesz

– állítják a kormányzó párt propagandistái a jászberényi polgármester-választás hideg zuhanyának hatására.

Fapadossal a Sarki fény nyomában – Hogyan?

Az örök hó birodalmában Lapföldön, a sarki fény hazájában. Ahol valóra válhat az álmunk, vagyonok nélkül is.

0