Ezt olvasta már?

A Mi Hazánk is bemutatta pécsi képviselőjelöltjeit

Negyedikként - a FIDESZ-KDNP-ÖPE, a Mindenki Pécsért és az LMP után - a Mi Hazánk Mozgalom is közzétette azt a 18 nevet, akikkel harcba száll az októberi önkormányz...

0

Itt az LMP pécsi polgármesterjelöltje is

Péterffy Attila, Vári Attila és Sándor Zoltán után újabb pécsi polgármesterjelölt szállt ringbe, az LMP-s Kóbor József a hét végén tette közzé közösségi oldalán, indul polgármesterjelöltként.


hirdetés

Dr. Kóbor József bejelentése:

"Tisztelt Pécsiek, barátaim !

Bejelentem, hogy mint felelős pécsi polgár, mint a Lehet Más a Politika - Magyarország Zöld Pártja- pécsi önkormányzati képviselője, az LMP és civil támogatóink bizalmát élvezve elindulok Pécs város polgármesterségéért a 2019 októberi önkormányzati választáson.

Nem volt eredetileg ilyen szándékom. Magam is azok közé tartoztam , akik igyekeztem kiváló, városunkban beágyazott , ismert és köztiszteletben álló személyiségeket felkérni erre a felelős posztra. Olyanokat, akikről tudtuk, hogy életük, hivatásuk, közéleti tevékenységük során eddig is városunkat szolgálták, tisztában vannak a rendkívüli kihívásokkal, és tisztában vannak a radikális változások szükségességével is, amelyek kellenek ahhoz, hogy Pécs kimozduljon a holtpontról, ahová jutott .

Elgondolkodtató válaszokat kaptam. Volt, aki azt mondta, félti az egzisztenciáját, a családját. Volt, aki azt mondta: annyira kilátástalannak tartja a helyzetet, hogy nem adja a nevét egy nyilvánvaló politikai bukáshoz, amely megválasztott polgármesterként várna rá.

Utóbbiak fényében talán nem annyira meglepő, hogy az országosan alkotmányozó többséggel, és városunkban is abszolút hatalommal bíró Fidesz egyetlen meghatározó helyi politikusa sem vállalta el , hogy saját városa polgármesterségéért induljon. Köztük tösgyökeres pécsi családok sarjai, jól felépített, tehetséges fiatalok.

Polgármesterjelöltjük végül is egy korábban kiváló sportember lett, aki azonban Pécsett legfeljebb "ejtőernyősnek" tekinthető egy pártkifizetőhelyként működő városi cég élén.

"Ejtőernyős" a legnagyobb ellenzéki csoportosulás polgármesterjelöltje is. Korábbi pécsi szakmai pályafutása egy multicég környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból igen csak bírálható (és már akkor bírált !) projektjéhez kapcsolódik, amelyik még hosszú ideig terhet fog jelenteni a városnak, és az erdőknek. Ennél nagyobb probléma, hogy az ő, illetve az általa vezetett "ellenzéki összefogás" célja tulajdonképpen nem más, mint hogy a bukott fideszes városvezetés helyett az azt megelőző, pontosan ugyanúgy megbukott garnitúrát és érdekköröket hozza ismét helyzetbe.

A többi ismert polgármesterjelölt vagy nagyon régen szerepelt Pécs közéletében, vagy egyáltalán nem. Tiszteletreméltó emberek, de úgy gondolom, nulláról kezdeni itt most nem lehet.

Én Pécsett születtem, életem eddigi 59 évében - eltekintve az egyetemi tanulmányok, katonaság, külföldi ösztöndíjak éveitől - itt éltem és dolgoztam az egyetemen. Biofizikus kutatói pályám azzal kezdődött, hogy 1986 április-május fordulóján döbbenten néztem egy sugárzásmérő műszert az egyetem Szigeti úti épületében. Akkor ért Pécs fölé Csernobil csóvája.

Kutatási témám a pécsi bányászok sugárterhelése volt - egy olyan korszakban, amikor a hallgatás és elhallgatás korszakát még nagyon nehéz volt megtörni. Szakmai tevékenységem és a környezetvédelem, a zöldpolitika iránti elkötelezettségem mindig szorosan összefüggött. Most is így van, hiszen azok a daganatos betegek -akiknek sugárterápiás ellátásában jelenleg klinikai fizikusként és sugárvédelmi szakemberként közreműködöm - betegségüket ilyen-olyan eséllyel korunk valamely környezeti ártalmától is kaphatták.

Pécs és a régió sorsát, fejlődését az elmúlt 30 évben nagyban meghatározták olyan környezetpolitikai ügyek , amelyek többsége újra és újra visszatér, "kísért". A Kertvárostól néhány kilométerre lévő garéi-bostai veszélyeshulladék-lerakó, a régi Uránbánya öröksége, az új uránbánya-tervek, a bodai formációba tervezett atomhulladék-lerakó, a Zengő-Tubes radarügy, az erőművi tüzifaégetés...csak a legismertebbek.

Jómagam zöld civil aktivistaként , a Pécsi Zöld Kör tagjaként, majd később országos környezetvédelmi képviseletekben is tevékenykedtem szűkebb és tágabb közösségi érdekeink védelmében. Nagyon fontos, hogy igazi összefogások részesei lehettem - pédául a Tubes-ügyben - amikor mi, pécsiek megmutattuk a világnak azt, hogy saját nagy ügyünkért képesek vagyunk világnézeti, politikai ellentéteinket félretéve küzdeni. Ilyesmire nagy szükség lehet a jövőben is !

2010 - től 2014-ig, illetve 2018- tól máig immár magam is politikusként , az LMP képviselőjeként tevékenykedem a pécsi közgyűlésben.

Polgármesteri programomat nemsokára közzéteszem. Addig is néhány általános megjegyzés, a teljesség igénye nélkül, amelyeket elsősorban önkormányzati képviselőként eltöltött - sajnos negatív - tapasztalataim inspiráltak, de pécsi civilként sem mondanék mást.

- Aligha csak én érzem úgy, hogy Pécset már régóta nem a polgármester és nem az önkormányzat vezeti . Nem csak azért, mert Páva Zsolt feje felett egy informális, fideszes politikusokból álló csoport hozza meg a döntéseket. Az önkormányzatok mozgástere, az önkormányzatiság lehetőségei általában drasztikusan szűkűltek 2010 óta. A városok életét alapjában meghatározó közszolgáltatások egymás után kormányzati kézbe kerülnek. Az önkormányzat széttárja a karját azzal, hogy nem illetékes a polgár fogyasztóvédelmi, érdekvédelmi ügyeiben - huzakodjon ő a névtelen postafiókok mögé bújó állami kirendeltségvezetőkkel. Engem, a pécsi önkormányzati képviselőt szabályosan kidobnak egy KLIKK-fórumról, ahol egy pécsi általános iskola ügyéről van szó - azzal, hogy nem tartozik rám. Nem sorolom tovább.. Elég nyilvánvaló , hogy ez a 2010 óta zajló kormánypolitika egyre durvább kényszerfeltételeiből adódik.

- Pécsett még azok a városfejlesztési , stratégiai tevékenységeket is "kiszervezték" a választott polgármester és közgyűlés elől és alól, amelyek rá tartoznának. A városba érkező állami és európai úniós fejlesztési pénzeket informális "városi cégek" és testületek pályázzák meg, tulajdonképpen mindent, amit érnek. A megpályázott összegekre (amelyek persze óriásiak) mint valós forrásokra hivatkoznak , hamis ígérgetésekkel megtévesztve a pécsieket. A megnyert - természetesen jóval kisebb - pályázati pénzek jelentős része "visszaosztásra" kerül a "városi cégen" keresztül, a projekt kivitelezését pedig jórészt Pécsen kívüli cég, szervezet végzi . A közgyűlés csak a "szavazógép" szerepét játssza: a megvalósult fejlesztés sokszor nem az, nem olyan lesz, nem úgy valósul meg, stb, ahogyan az a városnak kellene. Az intézményesített korrupciónak ez a rendszere viszont "pécsi", a miénk ..Ezzel nekünk kell leszámolni.

Városunk csak akkor lendülhet túl a holtponton, ha az új polgármester és képviselőtestület - akár súlyos konfliktusokat felvállalva - szembenéz ezekkel a problémákkal, és megküzd velük ..

Szerezzük vissza a városunkat ! Csak együtt sikerülhet !

dr. Kóbor József"0


Az önkormányzati választásokon szerencsés lenne-e, ha a megyei listákon is közösen szerepelne az ellenzék?

0
0
0

hírek innen, onnan

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

A francia elnök azt akarja, hogy a világ vezetői erről elfogadjanak egy dokumentumot a szombaton kezdődő G7-es csúcson.

Pécs is részesül a sportmilliárdokból

Mintegy 4,6 milliárd forintból valósul meg sportinfrastruktúra-fejlesztés a százéves Pécsi Vasutas Sportkör (PVSK) pécsi sporttelepén, a...

Nagyon drága lesz Berlinben az utcán hagyni a kutyapiszkot vagy a csikket

Súlyos pénzbüntetésre számíthatnak a szemetelők Berlinben 2020-tól, a tartományi rangú német főváros vezetésének tervei szerint a...

Hivatalos: nem találtak sugárzásszint-emelkedést az arhangelszki orvosoknál

Nem találtak sugárzásszint-emelkedést a moszkvai szakemberek által elvégzett vizsgálatok azoknak az arhangelszki orvosoknak szervezetében,...

Vadszőlő alatt várni a villamosra? Bécsben már megteheti - fotó

Öt busz - és villamosmegálló is bezöldült az osztrák fővárosban.

Emberi életet követelt az e-cigaretta

Az e-cigaretta káros, és most már egyre veszélyesebb is, miután egy hét alatt kétszeresére nőtt azoknak a száma, akik légzőszervi...

Súlyos pénzbüntetésre számíthatnak a szemetelők Berlinben

Egy cigarettacsikk vagy egy rágógumi eldobásáért 120 eurós bírság jár Berlinben.

Döbbent csend fogadta a Molotov-Ribbentrop paktum hírét egész Európában

Nyolcvan éve írták alá a Kremlben a szovjet-német megnemtámadási szerződést és titkos záradékát.

Kozmikus üvegházat terveztek

Űrhajósok zöldség- és gyümölcsellátását biztosító üvegház tervét mutatták be kutatók.

Lanzafame hízelgtést kapott az államilag kitüntetett ikontól - Előzetes

A kispestiek vezetőedzője nem köntörfalazott.

Az eldobott cigiért 30 ezer forintot, a kutyapiszokért közel félmilliót kell fizetni

Berlin - Harcot indít a német főváros a szemetelők ellen. Az új szabályokat január 1-jén léptetik életbe.

Junior úszó-vb: nyolcadik lett a derecskei Békési Eszter

Budapest - Az egri színekben versenyző 17 éves hajdúsági fiatal a világbajnokság nyolcadik helyén végzett a 100 méter mellúszásban.

0

Sport

Brutális összegek: ennyit buktak Kozákék a vb-kizáráson

Szeged Milliókba kerülhet az áldozatok számára a szegedi kajak-kenu világbajnokság kínos bakija.

Kozák Danuta először szólalt meg a kizárásuk után

A kajakos Kozák Danuta a péntek délelőtti előfutamból a második helyen jutott tovább 500 méter egyesben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon: az ötszörös olimpiai bajnok, aki címvédő ebben a számban, nemcsak az ellenfelekkel és az erős hátszéllel kellett megküzdenie, hanem túl kellett tennie magát a csütörtöki kizáráson.

Az év nyilatkozata: Veretlenek vagyunk... Még nem játszottunk egy meccset sem. Ezért.

Kenny Shiels, az északír női válogatott edzője olyat mondott, hogy ő is csak mosolyogni tudott rajta.

Rebrov elégedett a Fradi teljesítményével, csak egy dolgot sajnál

A litvániai döntetlen után nyilatkozott a Fradi edzője, a játékkal elégedett azzal viszont nem, hogy nem rúgott gólt a csapat.

Így értékelte Kubatov a Fradi tegnapi Európa-liga meccsét

Naivitás volt azt gondolni, hogy ez egy könnyű meccs lesz - nyilatkozta az MTI-nek a litván Suduva elleni gól nélküli döntetlenről Kubatov Gábor a labdarúgó Európa-liga play-off körének első, csütörtöki találkozója után.

Frank Lampard edzőként is újratermeli a játékosként elkövetett hibákat

Az angol legenda edzői pályafutását egyelőre meghatározza a középpályás védekezés szervezetlensége. Ismerős probléma?

Ronaldo beszélt a Messivel való rivalizálásáról, szerinte mindketten jobbá tették a másikat

Ronaldo azt is el tudja képzelni, hogy a jövőben akár Messivel vacsorázzon.

Az aranyérmes női kajakpáros még élvezni is tudta a döntő végét

Magabiztos győzelmet aratott a magyar női kajakpáros 1000 méteren a szegedi kajak-kenu vb-n.

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Az ötszörös olimpiai bajnok elismerte, hogy elmulasztották a rajt előtti mérlegelést.

Bodgán Ádám: "Hatalmas élmény újra magamra ölteni a Vasas szerelését."

A Vasasnál nevelkedett Bogdán Ádám hosszú évek után újra a csapattal edzhet, ami szép emlékeket juttat eszébe.

John McEnroe: Federer olyan, mint Superman, fogalmam sincs, hogy csinálja

Az Eurosport szakértője a hétfőn kezdődő US Open előtt értékelte az erőviszonyokat.

0

Bulvár

Drótféreg van az édesburgonyában

K. József kérdése: Édesburgonya termelőként nagy kárt okoznak a drótférgek, hogyan tudok védekezni ellenük?

Kiteszi a seggét, aztán kapja rá a lájkokat, hát, gratulálok. - Azt mondják, gyűlölik, mégis nézik az influens...

Gyűlölöm és szeretem mondta Catullus, aki akár gondolhatott volna az infuenszerekre is. De nem rájuk gondolt. Mi viszont most igen. Te hogy vagy ezzel a kérdéssel?

Óráink vannak hátra: pusztító jégeső csap le az országra

Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mutatjuk, hol kell viharra számítani.

Váratlan fordulat Jolly és Suzy kapcsolatában: erre ki számított?

Meghitt pillanatnak lehetett szemtanúja Jolly és Suzy egyik rajongója, aki a sztárpár koncertje előtt, a színpad mögött látta meg az ölelkező házaspárt. Elvonultak a viharfelhők?

Szerelem első látásra, pedig csak a szomszédba kellett átugrani érte

A Csorba-tó vadregényes környezetben fekszik, ahol a túrázók, a síelők vagy csak a pihenni érkezők is megtalálják, amit keresnek. 

Ennyi pluszpénzt kaphatnak a nyugdíjasok novemberben

Két forrásból is kaphatnak kiegészítést.

Ez az ok, amiért lángokban áll az Amazonas-esőerdő

Zokog a szívünk a képek és hírek láttán! A brazil miniszterelnök reakciója nagy felháborodást keltett, csak úgy, mint a helyzetre való világszintű reakció... Ha te sem szeretnél tovább a tétlenek táborában állni, elmondjuk, hogyan segíthetsz Te is, hogy ne fajuljon tovább a helyzet.

Németh Miklós: Az emberek lassan elveszítik józan ítélőképességüket

A volt miniszterelnök szerint a rendszerváltás utáni éveket nem lehet sikertörténetnek nevezni.

blogmorzsák

Mit együnk a hétvégén?

A minden héten feltett kérdésedre bambuló, néma tekintetek a válasz? Így tervezd meg a menüket!

Ez lenne a #1 fröccsbor

Tudj meg mindent az olaszrizlingről 3 perc alatt!

Van élet 200 ezer kilométer felett: a legtöbbet futott autók!

5 olyan autót mutatunk be, amelyeknél a 200 ezer kilométer legfeljebb a bejáratási ciklusra volt elegendő!

A bioműanyag sem bomlik le?

Akkora problémát jelenthet a környezetre nézve, mint klasszikus társa.

Mi kell a nőnek? Íme egy sikerrecept

„Lényegében ma egy nő mindent megtehet, és a férfiaknak kell alkalmazkodni, különben repülnek.“

Mi is a Bauhaus egyáltalán?

Mit nevezünk Bauhaus-épületnek? Hétvégén zár a Ludwig Múzeum kiállítása. Programajánló.

Heidi Klum topless fotója miatt áll a bál

A 46 éves szupermodell kitett egy félmeztelen fotót az Instagramra, az emberek megőrültek.

Ismerősök és bárcsak ismerősök a Strandról és a B my Lake-ről

Ha kint vagy, simán benne lehetsz az órákig lapozható galériánkban! Benne vagy?

Az állampárt utolsó leheletéig küzdött vagyona átmentéséért

A Kádár-éra régi korrupciós ügyei sokakat felháborítottak, miközben a közvagyonból már 1989-ben magánvagyon lett.

Súlyos baleset barkácsolás közben

Elég egy pillanatnyi figyelmetlen­ség és már megvan a baj.

0