Ezt olvasta már?

0

Itt az LMP pécsi polgármesterjelöltje is

Péterffy Attila, Vári Attila és Sándor Zoltán után újabb pécsi polgármesterjelölt szállt ringbe, az LMP-s Kóbor József a hét végén tette közzé közösségi oldalán, indul polgármesterjelöltként.


hirdetés

Dr. Kóbor József bejelentése:

"Tisztelt Pécsiek, barátaim !

Bejelentem, hogy mint felelős pécsi polgár, mint a Lehet Más a Politika - Magyarország Zöld Pártja- pécsi önkormányzati képviselője, az LMP és civil támogatóink bizalmát élvezve elindulok Pécs város polgármesterségéért a 2019 októberi önkormányzati választáson.

Nem volt eredetileg ilyen szándékom. Magam is azok közé tartoztam , akik igyekeztem kiváló, városunkban beágyazott , ismert és köztiszteletben álló személyiségeket felkérni erre a felelős posztra. Olyanokat, akikről tudtuk, hogy életük, hivatásuk, közéleti tevékenységük során eddig is városunkat szolgálták, tisztában vannak a rendkívüli kihívásokkal, és tisztában vannak a radikális változások szükségességével is, amelyek kellenek ahhoz, hogy Pécs kimozduljon a holtpontról, ahová jutott .

Elgondolkodtató válaszokat kaptam. Volt, aki azt mondta, félti az egzisztenciáját, a családját. Volt, aki azt mondta: annyira kilátástalannak tartja a helyzetet, hogy nem adja a nevét egy nyilvánvaló politikai bukáshoz, amely megválasztott polgármesterként várna rá.

Utóbbiak fényében talán nem annyira meglepő, hogy az országosan alkotmányozó többséggel, és városunkban is abszolút hatalommal bíró Fidesz egyetlen meghatározó helyi politikusa sem vállalta el , hogy saját városa polgármesterségéért induljon. Köztük tösgyökeres pécsi családok sarjai, jól felépített, tehetséges fiatalok.

Polgármesterjelöltjük végül is egy korábban kiváló sportember lett, aki azonban Pécsett legfeljebb "ejtőernyősnek" tekinthető egy pártkifizetőhelyként működő városi cég élén.

"Ejtőernyős" a legnagyobb ellenzéki csoportosulás polgármesterjelöltje is. Korábbi pécsi szakmai pályafutása egy multicég környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból igen csak bírálható (és már akkor bírált !) projektjéhez kapcsolódik, amelyik még hosszú ideig terhet fog jelenteni a városnak, és az erdőknek. Ennél nagyobb probléma, hogy az ő, illetve az általa vezetett "ellenzéki összefogás" célja tulajdonképpen nem más, mint hogy a bukott fideszes városvezetés helyett az azt megelőző, pontosan ugyanúgy megbukott garnitúrát és érdekköröket hozza ismét helyzetbe.

A többi ismert polgármesterjelölt vagy nagyon régen szerepelt Pécs közéletében, vagy egyáltalán nem. Tiszteletreméltó emberek, de úgy gondolom, nulláról kezdeni itt most nem lehet.

Én Pécsett születtem, életem eddigi 59 évében - eltekintve az egyetemi tanulmányok, katonaság, külföldi ösztöndíjak éveitől - itt éltem és dolgoztam az egyetemen. Biofizikus kutatói pályám azzal kezdődött, hogy 1986 április-május fordulóján döbbenten néztem egy sugárzásmérő műszert az egyetem Szigeti úti épületében. Akkor ért Pécs fölé Csernobil csóvája.

Kutatási témám a pécsi bányászok sugárterhelése volt - egy olyan korszakban, amikor a hallgatás és elhallgatás korszakát még nagyon nehéz volt megtörni. Szakmai tevékenységem és a környezetvédelem, a zöldpolitika iránti elkötelezettségem mindig szorosan összefüggött. Most is így van, hiszen azok a daganatos betegek -akiknek sugárterápiás ellátásában jelenleg klinikai fizikusként és sugárvédelmi szakemberként közreműködöm - betegségüket ilyen-olyan eséllyel korunk valamely környezeti ártalmától is kaphatták.

Pécs és a régió sorsát, fejlődését az elmúlt 30 évben nagyban meghatározták olyan környezetpolitikai ügyek , amelyek többsége újra és újra visszatér, "kísért". A Kertvárostól néhány kilométerre lévő garéi-bostai veszélyeshulladék-lerakó, a régi Uránbánya öröksége, az új uránbánya-tervek, a bodai formációba tervezett atomhulladék-lerakó, a Zengő-Tubes radarügy, az erőművi tüzifaégetés...csak a legismertebbek.

Jómagam zöld civil aktivistaként , a Pécsi Zöld Kör tagjaként, majd később országos környezetvédelmi képviseletekben is tevékenykedtem szűkebb és tágabb közösségi érdekeink védelmében. Nagyon fontos, hogy igazi összefogások részesei lehettem - pédául a Tubes-ügyben - amikor mi, pécsiek megmutattuk a világnak azt, hogy saját nagy ügyünkért képesek vagyunk világnézeti, politikai ellentéteinket félretéve küzdeni. Ilyesmire nagy szükség lehet a jövőben is !

2010 - től 2014-ig, illetve 2018- tól máig immár magam is politikusként , az LMP képviselőjeként tevékenykedem a pécsi közgyűlésben.

Polgármesteri programomat nemsokára közzéteszem. Addig is néhány általános megjegyzés, a teljesség igénye nélkül, amelyeket elsősorban önkormányzati képviselőként eltöltött - sajnos negatív - tapasztalataim inspiráltak, de pécsi civilként sem mondanék mást.

- Aligha csak én érzem úgy, hogy Pécset már régóta nem a polgármester és nem az önkormányzat vezeti . Nem csak azért, mert Páva Zsolt feje felett egy informális, fideszes politikusokból álló csoport hozza meg a döntéseket. Az önkormányzatok mozgástere, az önkormányzatiság lehetőségei általában drasztikusan szűkűltek 2010 óta. A városok életét alapjában meghatározó közszolgáltatások egymás után kormányzati kézbe kerülnek. Az önkormányzat széttárja a karját azzal, hogy nem illetékes a polgár fogyasztóvédelmi, érdekvédelmi ügyeiben - huzakodjon ő a névtelen postafiókok mögé bújó állami kirendeltségvezetőkkel. Engem, a pécsi önkormányzati képviselőt szabályosan kidobnak egy KLIKK-fórumról, ahol egy pécsi általános iskola ügyéről van szó - azzal, hogy nem tartozik rám. Nem sorolom tovább.. Elég nyilvánvaló , hogy ez a 2010 óta zajló kormánypolitika egyre durvább kényszerfeltételeiből adódik.

- Pécsett még azok a városfejlesztési , stratégiai tevékenységeket is "kiszervezték" a választott polgármester és közgyűlés elől és alól, amelyek rá tartoznának. A városba érkező állami és európai úniós fejlesztési pénzeket informális "városi cégek" és testületek pályázzák meg, tulajdonképpen mindent, amit érnek. A megpályázott összegekre (amelyek persze óriásiak) mint valós forrásokra hivatkoznak , hamis ígérgetésekkel megtévesztve a pécsieket. A megnyert - természetesen jóval kisebb - pályázati pénzek jelentős része "visszaosztásra" kerül a "városi cégen" keresztül, a projekt kivitelezését pedig jórészt Pécsen kívüli cég, szervezet végzi . A közgyűlés csak a "szavazógép" szerepét játssza: a megvalósult fejlesztés sokszor nem az, nem olyan lesz, nem úgy valósul meg, stb, ahogyan az a városnak kellene. Az intézményesített korrupciónak ez a rendszere viszont "pécsi", a miénk ..Ezzel nekünk kell leszámolni.

Városunk csak akkor lendülhet túl a holtponton, ha az új polgármester és képviselőtestület - akár súlyos konfliktusokat felvállalva - szembenéz ezekkel a problémákkal, és megküzd velük ..

Szerezzük vissza a városunkat ! Csak együtt sikerülhet !

dr. Kóbor József"0
0
0

hírek innen, onnan

Ismét százezrek tiltakoztak a nyugdíjreform ellen Franciaországban

Ismét utcai felvonulásokkal tiltakoztak kedden Franciaországban a szakszervezetek a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, miközben hatodik...

A csomagolópapírnál már csak képeslapból dobunk ki többet

Még három hét van karácsonyig, de már november óta ünnepi lázban ég az ország. A bevásárlóközpontok karácsonyi díszben pompáznak,...

9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi üzemét a francia Suez

A francia Suez 9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi telephelyét, 85 új munkahelyet teremtve a víztisztító membránokat előállító...

Egyszerűsödnek a közigazgatási eljárások

Mintegy hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsítését teszi lehetővé a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működését...

Debreceni táncosok is csatlakoztak a karácsonyi csokigyűjtő akcióhoz

Debrecen - A Dance Universe TáncSport Egyesület tagjai úgy döntöttek, az idei jótékonysági akciókból ők sem maradhatnak ki.

Borkai fia után is nyomoz a rendőrség

Hadházy hivatali visszaélés, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

A BMW le fogja cserélni a legendás hűtőrácsot?

Ha valami jellegzetes egy BMW-n, akkor az a hűtőrács, ehhez kétség nem fér. És az ilyen létfontosságú típuselemek esetén általában...

Kiesett az Inter és az Ajax is

Már csak két hely kiadó.

Nem lesz a 4iG-é a T-Systems

A 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom Nyrt. július elején jelentették be, hogy előzetes megállapodást kötöttek a telekommunikációs cég...

Siklós Mártát, a LeitnerLeitner vezető tanácsadóját, partnerét Magyar Gazdaságért Díjjal tüntették ki

Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere 2019. december 6-án vette át a Magyar Gazdaságért Díjat Varga Mihály,...

Zaklatópártok, zaklatószínházak és zaklatott hangulat a Parlamentben

Késő estére tették a kultúrtörvény vitáját. A komplett ellenzékkel szemben mindössze 2-3 kormánypárti politikus vitatkozott.

Autós üldözés után fogtak el egy körözött férfit Zalaegerszegen

Autós üldözés után fogtak el egy körözött férfit Zalaegerszegen

0

Sport

"Gyárfás meg nézett bambán körbe, mint John Travolta a ponyvaregényes mémekben"

Könyvajánlónk az "Újabb Top 10-es történelmi slágerlisták" című kötetről.

Döbbenet Tokió előtt: 20 magyar doppingeset

EPO-val, növekedési hormonnal, és szintetikus tesztoszteronnal buktak meg a sportolók hazánkban.

Ludogorec-FTC: a bolgárok fontos közleménye

Sorsdöntő meccs vár a Fradira.

A világ egyik legjobb támadójával akarja pótolni Neymart a PSG

A France Football értesülései szerint a Paris Saint-Germainnek megvan az utódjelöltje, ha Neymar jövő nyáron elhagyja a francia klubot.

A svédek kiejtették a románokat a kézivébén

Nagyon kell drukkolni Montenegrónak és Dél-Koreának.

Szoboszlai klubváltása: megszólalt a Salzburg sportigazgatója

Szép szavakkal illette a magyar futballistát.

Rakitic megmentette a barcelonai karrierjét?

Gyakorlatilag tényként kezelhettünk, hogy a télen eladják a horvátot. Aztán bekerült a kezdőbe, a csapat meg szárnyal.

Klopp bepöccent a tolmácsra: Vagy figyelj, vagy akkor majd én fordítok

A Liverpool fontos Bajnokok Ligája-meccset játszik Salzburgban, a meccs előtti sajtótájékoztatón pedig az osztrák újságírók faggatták őt és Hendersont. Németül, natürlich.

Még van remény: a hollandokon és a svédeken múlik, marad-e esélye az olimpiára a női kézilabda-válogatottnak

Kumamoto Svédország női kézilabda-válogatottja 34-22-re legyőzte Romániát a Japánban zajló női világbajnokságon, ezzel életben tartva a magyar csapat olimpiai kvalifikációs álmait.

Fontos közleményt adott ki a Fradi-meccs előtt a Ludogorec

Szigorú szabályok várnak a magyar szurkolókra.

Meg vannak oldva a Manchester United gondjai

Ezeket a jeleneteket látva kijelenthető: kapusposzton jó ideig nem kell erősíteniük a Vörös Ördögöknek.

0

Bulvár

Egy indiai nőnek egyszerű ötlete van a nemi erőszakok megszüntetésére, de a férfiaknak nem fog tetszeni

A feje tetejére állította a sokszor hangoztatott tanácsot, hogy a nők vigyázzanak magukra.

"Gyárfás meg nézett bambán körbe, mint John Travolta a ponyvaregényes mémekben"

Könyvajánlónk az "Újabb Top 10-es történelmi slágerlisták" című kötetről.

Meghalt a Roxette énekesnője

Hosszú betegség után...

Egész életében félt a szomszéd pitbulljától - Amíg az meg nem mentette az életét

Ismét bebizonyosodott, hogy nem létezik olyan, hogy veszélyes kutyafajta".

Karácsonyi kvíz: 10 fogós kérdés, amire sokan nem tudják a választ - Neked mennyi sikerül?

Most tesztelheted, mennyire ismered ezt a csodás ünnepkört. Vajon minden kérdésre tudod a helyes választ?

Általános iskolai történelemkvíz: mikor volt a Dózsa-féle parasztfelkelés?

Kvízünkben kipróbálhatod, emlékszel-e a régen tanult évszámokra.

Ez történt a börtönben a tanárát megkéselő győri diákkal

A nyomozási bíró szombaton elrendelte 30 napra a 17 éves fiú letartóztatását. A diák egyszemélyes cellában van, mert a szabályok szerint nem zárhatják össze felnőttekkel - értesült a Blikk.

Ebben a vidéki városban lehetett a legjobb befektetés a lakásvásárlás

A kormányzati intézkedések kitolták a lassulást. 

Még a kutyám alá sem tenném! - döbbenetes dolgok az adománynak...

A TündérPakk Alapítvány önkéntesei megmutatták nekünk, miféle szeméthalmokkal küzdenek meg naponta az adományok átválogatásakor. El se hisszük, ha nem a saját szemünkkel látjuk, mi mindenről gondolják úgy az emberek, hogy az egy rászorulónak azért még jó lehet. Adományozni jó és fontos most megmutatjuk, hogyan tegyétek, és hogyan semmiképp se.

Nagyon meglepődhet az, akinek van egy kis eurója

A szakértők nem várják az euró nagyon jelentős felértékelődését jövőre a dollárral szemben. A Bloomberg elemzése szerint azonban az elemzők alulbecsülik a közös európai fizetőeszközben rejlő potenciált.

A nap képe: ilyen csinos miniszterelnöknőt már rég látott a világ

Tegnap füstöltek a szervereink Sanna Marin kinevezésének hírére, ezért közkívánatra ma röviden be is mutatjuk a világ legfiatalabb miniszterelnökét.

Meg fog lepődni, hogy mely hazai sofőrök okozzák a legtöbb balesetet

Vajon hol és milyen autóval, férfiak vagy nők okozzák a legtöbb balesetet? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Generali saját statisztikái között.

blogmorzsák

A világ 10 legrosszabb városa határátkelőknek

Több mint 20 ezer külföldön élőt kérdeztek meg a lakhelyéről. A tíz legrosszabb hely listája őrült meglepetéseket hoz.

Miért szenved az Amazon a tőzsdén?

Alultejesít az óriás, több jel is mutat arra, hogy túl van a csúcson.

Doktor House az űrben

Űrhajós vígjátéksorozat lesz az HBO legújabb nagy dobása, amely Hugh Laurie főszereplésével készült.

Ferenc pápa és a nukleáris naivitás

A pápa újra a totális nukleáris lefegyverzés mellett emelt szót. Íme 3 ok, amiért ez sosem fog megvalósulni.

Putyin letudja az ukrán elnököt

A donyeciek és a luganszkiak aligha borulnak boldogan Kijev keblére azok után, ami velük történt az elmúlt években.

Isten a buddhizmusban

„Én egyetlen szútrát, vagyis buddhai tanítást sem olvastam, amiben bárki is tagadta volna Isten létezését.“

Gwyneth Paltrow karácsonyi vibrátoros videója mindent visz!

A szinésznő magára is gondol az ünnepek alkalmából.

Barbárok árulása

„Ez így nem más, mint a művészethez nem konyító, színházba nem látogató barbárok nemzetárulása.“

Gyurcsány vezér- és celebszerepben

A fiataloknak köszönhetően lesz újra miniszterelnök Gyurcsány? Vagy inkább készüljünk a Dobrev-kormányra?

Nagy-Magyarország a Vértes alján

Csókakő vára alatt található töb­bek között Fejér megye egyetlen Horthy-szobra, és az ország egyedüli csendőr-emlékműve.

Hagyomány és Divat – Juhász Áron bőrműves

A fiatal bőrművesre egyéni diszí­téstechnikája és nem minden­na­pi segédje, egy szakállas agáma miatt érdemes odafigyelni.

0