Ezt olvasta már?

0

Kóbor: A pécsi vezetők Paks érdekei alapján felülről mozgatott bábok

Magyar atom újratöltve címmel szervezett rendezvényt szerdán 18.00-ra a Ferencesek utca 27-be a Lehet Más a Politika pécsi csoportja, de előtte egy sajtótájékoztatón elmondták, mik is az aggályaik.


hirdetés

A tervezett atomtemető hosszú távú, akut problémája mellett most az uránbánya tervezett újranyitása ad aktualitást a témának. Ahogy fogalmazott, a kormány atomipari komplexuma több szempontból is veszélyes a térségre nézve. A paksi bővítés nem csak gazdaságilag jelent nehézséget, hanem a nyári helyzetet tekintve környezetileg is veszélyes, hiszen a Duna alacsony vízállása és a kánikula miatti magas vízhőfok komoly környezeti fenyegetést is jelentett, és a tervek szerint mintegy 10-15 évig Paks I. és Paks II. dupla teljesítménnyel működne ugyanolyan alapfeltételek mellett.

Kóbor József, az LMP pécsi önkorményzati képviselője ehhez azt tette hozzá, hogy egyrészt valami furcsa oknál fogva az arra hivatott korményhivatal a kritikus időszakban nem tudta mérni a Duna vízhőfokát, azt az atomerőmű saját mérésére alapozva fogadták el, másrészt a nyári helyzet mindenképpen indokolná vagy hűtőtornyok építését, vagy a Duna vízlépcsősítését, ami viszont az eredeti tervekben és költsévetésben nem szerepel.

Eddig 30 milliárd forintba került

Keresztes László Lóránt rátért az aktuális kérdésre, az uránbánya újranyitására. Ez 2011 óta vett új lendületet, a Kormányhivatal első fokon visszautasította a környezeti engedélyt. Amit érdekesnek talált, hogy a kormánypárti politikusok rendre támogatóan nyilatkoznak meg a sajtóban a kérdés kapcsán, ugyanakkor éppen Orbán Viktor jelentette ki, hogy csak akkor lehet megvalósítani, ha a lakosság nem ellenzi, ehhez képest még egyszer nem kérdezték meg a pécsieket a kérdésben. Az LMP eddig két helyi népszavazást is kezdeményezett a kérdésben, mindkettő elbukott a hivatalok ellenálllásán. Pedig a régi uránbánya rekultivációja csak eddig 30 milliárd forintba került.

Műszakilag és társadalmilag is megalapozatlan

A Pécs melletti tervezett, kutatási fázisban lévő atomtemetőre térve kiemelte, a világon még sehol nem nyílt meg ilyen végleges tározó, és a küzelmúltban egy svéd bíróság hozott ítéletet arról, hogy maga a technológia nem biztonságos. Ami itt különösen nagy probléma szerinte, hogy meg sem kérdezték erről a lakosságot, a technológiai feltételek voltak az elsők, nem pedig a társadalmi elfogadottság. Műszakilag és társadalmilag is megalapozatlan az ide tervezett atomtemető, és a helyiek sem kapnak jogi garanciát, hogy figyelembe veszik a véleményüket. Pedig az LMP néhány éve végzett egy helyi közvéleménykutatást, ami szerint 70-80 százalékos az elutasítása az atomtemetőnek és az uránbányának, igaz, a megkérdezettek fele sem volt tisztában azzal, miről is van szó. Így most a legfontosabbnak a folyamatos tájékoztatást tartja. Ahogy fogalmazott, ebben a kérdésben egységes a pécsi ellenzéki formációk álláspontja, reméli, hogy a közös fellépés eredményre vezet, de ha jövő ősszel váltás lesz a városvezetésben, biztosan elérik céljukat.

Felülről mozgatott bábok

Kóbor József mindehhez azt tette hozzá, hogy a városnak van egy minden párt által elfogadott integrált városfejlesztési koncepciója, ebben szerepel többek között a kultúra, az oktatás, az eészségipar, de az atomipar nem, ami pedig olyan súlyos gazdasági hátrányokat okozna, amit semmilyen más módon nem lehet ellensúlyozni. A pécsi vezetők mostani viselkedése alapján csak azt tudja leszűrni, hogy Paks érdekei alapjén felülről mozgatott bábok.


Uránbánya a Mecsekben? (Az Energiaklub cikke)

Uránbánya nyitását tervezi a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet területén, Pécshez közel, a Magyar Urán Resources Kft. (korábbi nevén Wildhorse). A tervezet szerint a régebben működő uránbánya csúcstermeléséhez képest dupla annyi uránt termelnének majd, viszont lényegesen kevesebb dolgozóval, mint korábban. A beruházás jelentős kockázatokat jelentene a környéken lakók egészségére és a természetre.

A hatalmas környezetkárosítás miatt a Baranya Megyei Kormányhivatal elsőfokon elutasította az uránbánya engedélyét, jelenleg a másodfokú hatósági eljárás zajlik.

Természet rombolása

A tervezett uránbánya helyrehozhatatlan pusztítást okozna a Mecsekben. A több millió tonna kőzet kibányászása visszafordíthatatlanul megváltoztatná a tervezett bányaaknák környékét, ahogy a feldolgozás során keletkező meddő kőzet és zagy is. A munkálatok a Mecsek tájképét és élővilágát is súlyosan károsítanák.

Korai halálozás és egészségkárosítás

Az uránbányászok több száz méter mélyen, 30 fokos hőségben, 8 órán át végeznek kemény fizikai munkát, radioaktív por és toxikus gázok belélegzése mellett. Az egészségkárosítás mértéke miatt az egykori uránbányászok körében jellemzőek a tüdőrák és más daganatos megbetegedések, de a szilikózis és más egészségügyi problémák is.

A munkakörülmények hatással vannak a bányászok családtagjaira is: egészségügyi vizsgálatok alapján a bányászok gyerekei körében nő a kockázata a születési defektusoknak és gyermekkori leukémiának.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) titkosított jelentéséből kiderült, hogy a 3500 vizsgált valamikori bányász jelentős része még a nyugdíjaskort se érte meg.

Veszély az ivóvízbázisra

Az uránbánya súlyosan rombolja Pécs és a környező települések ivóvízbázisát. A víz kiszivattyúzása a bányaaknákból jelentős talajvízszint csökkenéssel jár. Ha pedig a jelenlegi zagytározók és tervezett uránbánya meddője szivárogni kezdene, a pécsi ivóvízbázis is elszennyeződne.

Uránbányászat története a Mecsekben

1957 és 1997 között a korábbi uránbánya 20463 tonna fémuránt termelt ki Kővágószőllős és Kővágótöttös térségében. A kezdetben 120-180 méter mély aknákat a mélyművelésű bányában idővel 1000 méterre mélyítették. A bányászok számára felépült a pécsi Uránváros, Pellérd mellett pedig 1964-ban urándúsító üzemet létesítettek. Mivel azonban a mecseki homokkő ércminősége igen gyenge, mindig komoly állami támogatásra szorult a bánya. Végül 1997-ben állították le, gazdaságtalan működése miatt. A terület rekultivációja kb. 30 milliárd forintot emésztett fel.

Beruházó bányavállalat

2005. környékén jelent meg a színen egy rejtélyes ausztrál cég, a Wildhorse. A vállalat bányatervekről a hatóságnak beadott környezeti hatástanulmányán kívül semmilyen nyilvános információt nem közöl, a cégnek még honlapja sincsen.

A vállalat kezdetben a hagyományos mélyművelésű uránbánya újranyitása mellett uránérc kilúgozást (Bátaszék és Dinnyeberki térségében) és a szén elgázosítását (Pécs-Váralja térségben) tervezte, de a lakossági tiltakozás hatására ez utóbbi kettőtől elállt.

A legtovább a kővágószőllősi mélyművelésű bányanyitás mellett tartott ki a cég. A korábbi uránbányához képest dupla kapacitású bányát terveztek 500 fős dolgozói létszámmal. A vállalat 2012-ben még együttműködési megállapodást is aláírt állami vállalatokkal (a rekultivált bányaterületet igazgató Mecsek-Öko Zrt-vel és a kitermelési jogok egy részét birtokló Mecsekérc Zrt-vel). A Wildhorse 2014-ben végül elállt ettől a tervtől is, de 2016-ban jogutódja a Magyar Urán Resources (MUR) Kft. lényegében ugyanazzal a vezetéssel újra felmelegítette az uránbánya-nyitási terveket.

Az új uránbányát Pécs vonzáskörzetébe (az érintett települések: Abaliget, Bakonya, Bicsérd, Cserkút, Hetvehely, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Orfű, Pellérd) tervezik megindítani 2021-ben, legalább 27 évre. Fontos azonban tudni, hogy a mecseki uránbányászat teljesen gazdaságtalan. A mecseki érc urántartalma mindössze kb. 0,12%, ami csak hatalmas veszteségekkel termelhető ki. Nemzetközileg kb. 0,3% urántartalom fölött minősül bányászatilag alkalmasnak egy uránérc-telep.

Környezeti hatásvizsgálat

A MUR tulajdonában álló Magyar Urán Bányászati Zrt. 2017. október 2-án beadott engedélykérelmét a Pécsi Kormányhivatal 2018. május 4-én elutasította. A vállalat 2018. májusában fellebbezett a Pest Megyei Kormányhivatalnál, ezért a döntés még nem jogerős. A hatóság indoklásában elmondta, hogy a tervezett súlyos természeti károkat jelentene a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzetben.

forrás: energiaklub.hu

 

M. Z.0
0
0

hírek innen, onnan

A BMW i3 összes kerekét Tatabányát gyártják

A tatabányai székhelyű Otto Fuchs Hungary Kft. fennállásának eddigi legsikeresebb évét zárta. Marcus Elkenkamp ügyvezető igazgatótól...

Elhunyt a legidősebb cseh állampolgár

Néhány nappal 109. születésnapja előtt vasárnap Prágában meghalt Csehország legidősebb állampolgára - közölte hétfőn a cseh állami...

Ugrásszerűen növekednek Magyarországon a napelem-beruházások

15 éves projektfinanszírozási megállapodást kötött a K&H Bank és a holland székhelyű Photon Energy a cég magyarországi...

Hétköznapi dolgok, amikkel ártunk magunknak

Hogy túl későn lefeküdni, túl sokat enni, vagy kihagyni a fogmosást nem tesz jót az egészségünknek, mindenki tudja. Vannak viszont olyan...

Saját szüleit akarta megöletni egy 19 éves fiú

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés előkészülete bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a 19...

Kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést a hó miatt

Tíz centis hótakaró is lehet estig az ország több pontján.

A balkezesek tényleg korábban halnak?

A statisztikák szerint átlagosan 9 évvel. Mindezt azért, mert nem esik kezükre a konzervnyitó?

Ha láttunk is ezer drogháborút, ilyet akkor sem

Az átkelés madarai összeereszti a dél-amerikai néprajzot a gépfegyverekkel, a Spektrumot a Narcosszal

Megrogyaszthatja a magyar gazdaságot az uniós források csökkenése?

Bár csökkenni fognak az uniós pénzek, jelenleg nincs ok a panaszra összességében így vélekednek az atv.hu által megkérdezett...

Ez elképesztő: Nem hinnéd, mit köszönhet a világ Andy Vajnának

Andy Vajna a jég hátán is megélt. Az a fajta ember volt, aki kitalált, majd megcsinált bármit, amiben meglátta a lehetőséget. Ezzel az...

Hogyan állapítható meg, milyen mértékű a halláskárosodás?

Hogy milyen mértékben károsodott a fülünk, illetve a hallásunk, azt a szakorvos könnyedén meg tudja állapítani egy rutinvizsgálat során.

0

Sport

Hosszú Katinka új sportág felé nyit

Új szakosztályt indít az Iron Swim, februárban indulhatnak az edzések a Duna Arénában.

Túl kövér a Real Madrid sztárja, ezért nem játszhat

Állítólag a mérlegelést is megtagadta.

Mindjárt vége, de még bármi megtörténhet a férfi kézilabda-vb-n

Még akár az ötödik helyért is játszhatunk, de akár a hetedikről is kigolyózhatnak bennünket.

Norvégia legyőzte Svédországot, nem lehetünk csoportharmadikok a kézivébén

Számunkra kedvezőtlen eredmény született az északi rangadón.

A címvédő után a világelső  is kiesett az Ausztrál Openen

Serena Williams legyőzte a tavalyi döntős Simona Halepet a nyolcaddöntőben.

Petry a magyar fociról: Ha a körülmények Európa-szintűek, miért nem termelünk minőséget?

A Hertha BSC magyar kapusedzője, Petry Zsolt tűélesen rávilágított a lényegre.

Óriási meglepetés a Barcelona első téli igazolása

Az olasz labdarúgó-bajnokság középcsapatától érkezik erősítés a katalánokhoz.

Kificamodott a Barca-sztár bokája

Egyelőre nem tudni, hogy mennyit kell kihagynia.

Szeretni a Barcát természetes, nézni luxus

Őket követik a legtöbben, de a meccseikre alig járnak.

50 millió euróért vehet védőt a Real Madrid

Az As szerint a Real Madrid szóban megegyezett Éder Militaóval.

Teltházas a Bayern München, közösségi médiában a Barcelona vezet

A KPMG Budapesten működő Football Benchmark csapata a 2017/18-as szezon nyolc élklubját értékelte.

Babos és Fucsovics: képesek vagyunk megnyerni a tornát

A magyar páros magabiztosan nyilatkozott a vegyes páros esélyeit illetően.

0

Bulvár

Vajna Tímea: "Nem rendelkezhetek az ő vagyona felett"

Korábban nyilatkozott Andy Vajna felesége.

Alattomos gyomorrák: ezek a biztos tünetek

Az egyik legrettegettebb ráktípus a gyomorrák, mégis keveset tudunk róla. Minden a daganatról: a szakértő válaszol.

A "Vajna Tímea-ügy" tűpontos látleletet adott ennek az országnak a lelkiállapotáról

Éjszaka repültem haza Skóciából, reggel olvastam a halálhírt. És a vérre menő vitákat az özvegy közösségi oldalain, meg a net minden sarkában. Egy nap alatt kólintott fejbe a felismerés: úristen, milyen állapotban vagyunk mi, magyarok? Vélemény.

Sosem találja ki, melyik a világ legnyugodtabb országa

Négy tényező alapján állították fel a rangsort.

67 milliárd forintos vagyont hagyott hátra Andy Vajna - kié lesz az örökség?

Nem egyértelmű a helyzet, nagy összecsapások várhatók.

Súlyos helyzetben a magyar bank ügyfelei - zárolták a számláikat

Bár a mérete kicsi, azoknak a cégeknek, amelyek a számláikat az NHB Banknál vezették, komoly fejfájást okozott a betétek kifizetésének a korlátozása. Nyilatkozni azonban kevesen mernek az érintettek közül.

Sváby: kiakadt az angol patikus, milyen gyógyszereket szedünk mi magyarok

Vegyünk-e be fájdalomcsillapítót, használjunk-e szabadon elérhető gyógyszereket - erről beszélgetett kollégáival Sváby András A Heti Naplót követő élő bejelentkezésében.

Steiner Kristóf teljesen kiakadt azon, hogyan írt a férjéről egy magyar bulvárlap

Egyúttal mindenkit üdvözölt, aki a Bors cikke alapján talált rá.

blogmorzsák

Milyen sűrűn cseréljük otthoni eszközeinket?

Hiába tűnik tisztának a ház, rengeteg helyen bújhatnak meg baktériumok. Milyen gyakran cseréljük a szivacsot, a fogkefét, a fésűt és a többi, hasonló mindennapi eszközt?

Kegyeleti bizonytalanság

Egy közeli hozzátartozó elvesztése gyakran anyagilag is óriási teher a családnak. Ennek enyhítésére kínálnak megoldást a kegyeleti biztosítások. Elvileg.

A hangsebességről egyszerűen

A hangsebességhez számtalan érdekes jelenség, kapcsolódik, mint például a hangrobbanás.

Miért nem fizetik a felügyeleti díjat?

A 2018-ban a beszedett adó összege 18 millió forint volt egy év alatt, míg csak a takarítási költség a 800 millió forintot súrolja a kerületben.

Elég izgalmas lehet az idei iPhone dizájn

Az Apple idén két újítással is előrukkol.

Drasztikus és váratlan fordulatok a Michelin Kalauznál

Séflegendák feje hullott ma a porba, forrong a gasztrovilág.

Repedezik az Orbán-rezsim?

240 kilométerről, egy hét elteltével is bűzlik, ami Szombathelyen történt.

10 tipp, hogyan szúrjuk el az életünket

Búslakodjunk a múlton, féljünk a jövőtől és egyáltalán, kit érdekel a ma ?

6 Star Wars-dal, ami kisüti az agyad, de dúdolni fogod

Szürreális zenei utazás Meco Galactic Funkjától Bon Jovi béna karácsonyi albumáig!

A kétarcú Andy

Andy Vajna legalább annyira üzletember volt, mint értelmiségi.

Ezek a telefonok okoztak csalódást 2018-ban

„Volt pár készülék, ami elmaradt a várakozása­inktól, ezekből állítottuk össze listánkat.“

Purhab és világvége

Néha nem könnyű eldönteni, a technikai lehetőségeknek örüljünk, vagy a keletkező szemét miatt bánkódjunk.

0