Ezt olvasta már?

0

Kóbor: A pécsi vezetők Paks érdekei alapján felülről mozgatott bábok

Magyar atom újratöltve címmel szervezett rendezvényt szerdán 18.00-ra a Ferencesek utca 27-be a Lehet Más a Politika pécsi csoportja, de előtte egy sajtótájékoztatón elmondták, mik is az aggályaik.


hirdetés

A tervezett atomtemető hosszú távú, akut problémája mellett most az uránbánya tervezett újranyitása ad aktualitást a témának. Ahogy fogalmazott, a kormány atomipari komplexuma több szempontból is veszélyes a térségre nézve. A paksi bővítés nem csak gazdaságilag jelent nehézséget, hanem a nyári helyzetet tekintve környezetileg is veszélyes, hiszen a Duna alacsony vízállása és a kánikula miatti magas vízhőfok komoly környezeti fenyegetést is jelentett, és a tervek szerint mintegy 10-15 évig Paks I. és Paks II. dupla teljesítménnyel működne ugyanolyan alapfeltételek mellett.

Kóbor József, az LMP pécsi önkorményzati képviselője ehhez azt tette hozzá, hogy egyrészt valami furcsa oknál fogva az arra hivatott korményhivatal a kritikus időszakban nem tudta mérni a Duna vízhőfokát, azt az atomerőmű saját mérésére alapozva fogadták el, másrészt a nyári helyzet mindenképpen indokolná vagy hűtőtornyok építését, vagy a Duna vízlépcsősítését, ami viszont az eredeti tervekben és költsévetésben nem szerepel.

Eddig 30 milliárd forintba került

Keresztes László Lóránt rátért az aktuális kérdésre, az uránbánya újranyitására. Ez 2011 óta vett új lendületet, a Kormányhivatal első fokon visszautasította a környezeti engedélyt. Amit érdekesnek talált, hogy a kormánypárti politikusok rendre támogatóan nyilatkoznak meg a sajtóban a kérdés kapcsán, ugyanakkor éppen Orbán Viktor jelentette ki, hogy csak akkor lehet megvalósítani, ha a lakosság nem ellenzi, ehhez képest még egyszer nem kérdezték meg a pécsieket a kérdésben. Az LMP eddig két helyi népszavazást is kezdeményezett a kérdésben, mindkettő elbukott a hivatalok ellenálllásán. Pedig a régi uránbánya rekultivációja csak eddig 30 milliárd forintba került.

Műszakilag és társadalmilag is megalapozatlan

A Pécs melletti tervezett, kutatási fázisban lévő atomtemetőre térve kiemelte, a világon még sehol nem nyílt meg ilyen végleges tározó, és a küzelmúltban egy svéd bíróság hozott ítéletet arról, hogy maga a technológia nem biztonságos. Ami itt különösen nagy probléma szerinte, hogy meg sem kérdezték erről a lakosságot, a technológiai feltételek voltak az elsők, nem pedig a társadalmi elfogadottság. Műszakilag és társadalmilag is megalapozatlan az ide tervezett atomtemető, és a helyiek sem kapnak jogi garanciát, hogy figyelembe veszik a véleményüket. Pedig az LMP néhány éve végzett egy helyi közvéleménykutatást, ami szerint 70-80 százalékos az elutasítása az atomtemetőnek és az uránbányának, igaz, a megkérdezettek fele sem volt tisztában azzal, miről is van szó. Így most a legfontosabbnak a folyamatos tájékoztatást tartja. Ahogy fogalmazott, ebben a kérdésben egységes a pécsi ellenzéki formációk álláspontja, reméli, hogy a közös fellépés eredményre vezet, de ha jövő ősszel váltás lesz a városvezetésben, biztosan elérik céljukat.

Felülről mozgatott bábok

Kóbor József mindehhez azt tette hozzá, hogy a városnak van egy minden párt által elfogadott integrált városfejlesztési koncepciója, ebben szerepel többek között a kultúra, az oktatás, az eészségipar, de az atomipar nem, ami pedig olyan súlyos gazdasági hátrányokat okozna, amit semmilyen más módon nem lehet ellensúlyozni. A pécsi vezetők mostani viselkedése alapján csak azt tudja leszűrni, hogy Paks érdekei alapjén felülről mozgatott bábok.


Uránbánya a Mecsekben? (Az Energiaklub cikke)

Uránbánya nyitását tervezi a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzet területén, Pécshez közel, a Magyar Urán Resources Kft. (korábbi nevén Wildhorse). A tervezet szerint a régebben működő uránbánya csúcstermeléséhez képest dupla annyi uránt termelnének majd, viszont lényegesen kevesebb dolgozóval, mint korábban. A beruházás jelentős kockázatokat jelentene a környéken lakók egészségére és a természetre.

A hatalmas környezetkárosítás miatt a Baranya Megyei Kormányhivatal elsőfokon elutasította az uránbánya engedélyét, jelenleg a másodfokú hatósági eljárás zajlik.

Természet rombolása

A tervezett uránbánya helyrehozhatatlan pusztítást okozna a Mecsekben. A több millió tonna kőzet kibányászása visszafordíthatatlanul megváltoztatná a tervezett bányaaknák környékét, ahogy a feldolgozás során keletkező meddő kőzet és zagy is. A munkálatok a Mecsek tájképét és élővilágát is súlyosan károsítanák.

Korai halálozás és egészségkárosítás

Az uránbányászok több száz méter mélyen, 30 fokos hőségben, 8 órán át végeznek kemény fizikai munkát, radioaktív por és toxikus gázok belélegzése mellett. Az egészségkárosítás mértéke miatt az egykori uránbányászok körében jellemzőek a tüdőrák és más daganatos megbetegedések, de a szilikózis és más egészségügyi problémák is.

A munkakörülmények hatással vannak a bányászok családtagjaira is: egészségügyi vizsgálatok alapján a bányászok gyerekei körében nő a kockázata a születési defektusoknak és gyermekkori leukémiának.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) titkosított jelentéséből kiderült, hogy a 3500 vizsgált valamikori bányász jelentős része még a nyugdíjaskort se érte meg.

Veszély az ivóvízbázisra

Az uránbánya súlyosan rombolja Pécs és a környező települések ivóvízbázisát. A víz kiszivattyúzása a bányaaknákból jelentős talajvízszint csökkenéssel jár. Ha pedig a jelenlegi zagytározók és tervezett uránbánya meddője szivárogni kezdene, a pécsi ivóvízbázis is elszennyeződne.

Uránbányászat története a Mecsekben

1957 és 1997 között a korábbi uránbánya 20463 tonna fémuránt termelt ki Kővágószőllős és Kővágótöttös térségében. A kezdetben 120-180 méter mély aknákat a mélyművelésű bányában idővel 1000 méterre mélyítették. A bányászok számára felépült a pécsi Uránváros, Pellérd mellett pedig 1964-ban urándúsító üzemet létesítettek. Mivel azonban a mecseki homokkő ércminősége igen gyenge, mindig komoly állami támogatásra szorult a bánya. Végül 1997-ben állították le, gazdaságtalan működése miatt. A terület rekultivációja kb. 30 milliárd forintot emésztett fel.

Beruházó bányavállalat

2005. környékén jelent meg a színen egy rejtélyes ausztrál cég, a Wildhorse. A vállalat bányatervekről a hatóságnak beadott környezeti hatástanulmányán kívül semmilyen nyilvános információt nem közöl, a cégnek még honlapja sincsen.

A vállalat kezdetben a hagyományos mélyművelésű uránbánya újranyitása mellett uránérc kilúgozást (Bátaszék és Dinnyeberki térségében) és a szén elgázosítását (Pécs-Váralja térségben) tervezte, de a lakossági tiltakozás hatására ez utóbbi kettőtől elállt.

A legtovább a kővágószőllősi mélyművelésű bányanyitás mellett tartott ki a cég. A korábbi uránbányához képest dupla kapacitású bányát terveztek 500 fős dolgozói létszámmal. A vállalat 2012-ben még együttműködési megállapodást is aláírt állami vállalatokkal (a rekultivált bányaterületet igazgató Mecsek-Öko Zrt-vel és a kitermelési jogok egy részét birtokló Mecsekérc Zrt-vel). A Wildhorse 2014-ben végül elállt ettől a tervtől is, de 2016-ban jogutódja a Magyar Urán Resources (MUR) Kft. lényegében ugyanazzal a vezetéssel újra felmelegítette az uránbánya-nyitási terveket.

Az új uránbányát Pécs vonzáskörzetébe (az érintett települések: Abaliget, Bakonya, Bicsérd, Cserkút, Hetvehely, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Orfű, Pellérd) tervezik megindítani 2021-ben, legalább 27 évre. Fontos azonban tudni, hogy a mecseki uránbányászat teljesen gazdaságtalan. A mecseki érc urántartalma mindössze kb. 0,12%, ami csak hatalmas veszteségekkel termelhető ki. Nemzetközileg kb. 0,3% urántartalom fölött minősül bányászatilag alkalmasnak egy uránérc-telep.

Környezeti hatásvizsgálat

A MUR tulajdonában álló Magyar Urán Bányászati Zrt. 2017. október 2-án beadott engedélykérelmét a Pécsi Kormányhivatal 2018. május 4-én elutasította. A vállalat 2018. májusában fellebbezett a Pest Megyei Kormányhivatalnál, ezért a döntés még nem jogerős. A hatóság indoklásában elmondta, hogy a tervezett súlyos természeti károkat jelentene a Nyugat-Mecseki Tájvédelmi Körzetben.

forrás: energiaklub.hu

 

M. Z.0
0
0

hírek innen, onnan

Több ezer tüntető követelte a cseh kormányfő lemondását

Andrej Babis ellen a büntetőeljárást folytat a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

Hogyan lesz az igazságszérumból pszichedelikus zene?

Mi köti össze a táncoló járványokat a hippikkel? A lizgersav, amelynek egyik vegyületét LSD néven ismerjük, és éppen 80 éve fedezték...

A brazil külügyminiszter szerint a klímaváltozás egy marxista összeesküvés

Azt is állítja, a balközép Munkáspárt pedig kriminalizálja a heteroszexuális szexet.

Az állam belép a nyugdíjpiacra

Már elkészültek az első tervek az állam nyugdíjpiacra történő belépéséhez mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön az...

Súlyos nézeteltérések miatt évekig eltarthat Dancs Annamariék válópere

Egy éve nem tud elválni Dancs Annamari és Kerényi Miklós Máté tudta meg a Story magazin. Fotó: Facebook/Dancs Annamari Hivatalos Oldal A...

Federer visszavágott Andersonnak és csoportelsőként elődöntős

A hatszoros világbajnok két szettben, helyenként remek játékkal verte meg wimbledoni legyőzőjét.

Ezrek követelték Babis lemondását több cseh nagyvárosban

Andrej Babis cseh miniszterelnök lemondását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több cseh nagyváros...

Magyar-észt mérkőzés - A magyar csapat versenyben maradt a második pozícióért

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte az észt csapatot.

93. perces góllal sikerült a horvát visszavágás a spanyolok ellen

Pedig Ramos sorozatban negyedik válogatott meccsén talált be, és karrierje 100. gólját szerezte.

Elkészültek az első tervek a nyugdíjpiacra történő állami belépéshez

Erről Varga Mihálly pénzügyminiszter beszélt.

Michelangelo két fennmaradt bronzszobrát sikerült azonosítani egy nemzetközi kutatócsoportnak

A párducokon lovagló meztelen, izmos férfiakat ábrázoló szobrokkal kapcsolatban már a 19. században felmerült, hogy Michelangelo munkái...

Számtalan kérdést vet fel a migránskártyák ügye

Kovács Zoltán szerint a terv az lehet, hogy minél több embert hozzanak Európába.

0

Sport

Kapás Boglárkáék 350-nél megálltak a 400 gyors döntőjében - videó

Az úszók elszámolták magukat, hatalmas előnyt adott le, aki addig vezetett.

50 méterrel a cél előtt megállt Kapás Boglárka

Szingapúr Egy arannyal és két emlékezetes ezüstéremmel nyitottak a magyar úszók a rövid pályás Világkupa záró, szingapúri állomásának első napján. A 400 gyors fináléjában Kapás Boglárka (25) hihetetlen szituációba keveredett. Az Újpest olimpiai bronzérmese 350 méterig kitartóan követte a holland Femke Heemskerket (31), aki azonban fejben elszámolta a fordulókat, s 50 méterrel a vége előtt leállt. Az éllovas megállása becsapta Kapást is, aki szintén abbahagyta a tempózást, viszont a német Reva Foos (25) és több más úszó is megelőzte őket. A magyar sportoló hamarabb eszmélt a hollandnál, így Kapás végül remek hajrával beért Foos mögött a második helyen a célba, míg Heemskerk lemaradt a dobogóról.

Kiderült mi okozhatta a leicesteri helikopter-balesetet

A helyi fociklub tulajdonosa is meghalt.

Mossa kezeit a csődben lévő bokszszövetség 74 milliót számlázó sajtósa

Kendi Hana szerint Erdei Zsolt nem ért a gazdálkodáshoz, de a lényeg, hogy az AIBA köszönőlevelet küldött.

Eldőlt Hosszú Katinka sorsa: megmenekült az úszónő

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA fenyegetését követően az Olasz Úszó Szövetség úgy döntött, mégsem rendezi meg az Energy for Swim 2018 elnevezésű viadalt, amelynek december 20-21-én Torino adott volna otthont.

Dzsudzsák csak a padon - így áll fel a magyar válogatott

20.45 órától az észteket fogadjuk a Groupama Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Magyar-észt Nemzetek Ligája-mérkőzés Rossi nélkül - sportmenü

Tenisz és kosárlabda még a kínálatban.

Ennél undorítóbb húzást még nem láttak kosárpályán - videó

Az elkövető nem tudta, hogy rögzítik az esetet, kirúgták a csapatból.

Dárdai Pál fia gólt lőtt a német labdarúgó-válogatottban

Az U17-es válogatott írországi tornáján történt mindez, Dárdai Márton az íreknek talált be.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

Michael Jordanhez, Charles Barkleyhoz és LeBron Jameshez hasonlítják, de Zion Williamson egy teljesen új kategória.

Három igazolás, ami nagyon bejött, és három, amely kevésbé

Megnéztük kik futottak jó, és kifejezetten rossz évet a csapatváltás után.

0

Bulvár

Olyan fotó jött a Jupiterről, hogy leesik tőle az állunk

Két éve körözget a Jupiter körül a NASA egyik űrszondája, amely most újabb elképesztő felvételt lőtt a gázóriásról. És ez talán az eddigi legjobb.

7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

Biztonságosabb italnak tartották a víznél.

Kifakadt Dancs Annamari: ˝Ez most már nem megy...˝

Dancs Annamari élete kiteljesedett, amikor megszületett kisfia, Ádám. Nehéz időszakon van túl, de a színésznő visszaállt a munkába. A FEM3 Caféban azt is elmesélte, hogy teljesen más színpadon állni úgy, hogy már van egy gyermeke, hiszen sok mindent máshogy él meg a szerepeiben.

Milyen gyakran kell mosni a párnahuzatot? A bőrgyógyász szerint csúnya vége lehet, ha túl ritkán teszik

Nem kívánt következményei lesznek a bőrödre nézve, ha nem mosod elég sűrűn a párnahuzatodat.

Leteszteltük az Aldi saját márkás termékeit - meglepő eredmények születtek

Vakteszteltünk 8 különböző termékcsoportot. Mutatjuk, hogy szerepeltek az ALDI saját márkás termékei.

Kiakadtak a román lapok: a magyar kormány elismerte, hogy 1 milliárd forinttal támogatott erdélyi focicsapatok...

Több román napilap és blog számolt be arról, hogy Magyarország a román labdarúgó bajnokságban szereplő csapatokat finanszíroz. Fotó: Facebook/FK Csíkszereda Az Evenimentul Zilei a Gazeta Sporturilor című sportújságra hivatkozva írta pénteken, hogy a magyar kormány a sportújság kérdéseire válaszolva elismerte: 1 milliárd forintot folyósított a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda csapatainak, hogy fejlesszék a sportinfrastruktúrát és a fociakadémiájukat. A cikk címe ezt "Magyarország által Románia szívében elkövetett arroganciának" nevezte. Radu Tudor befolyásos újságíró és katonai elemző a blogján azt írta, hogy az ilyen kétes külföldi finanszírozások, amelyeket a sport, a kultúra vagy a gazdaság ürügyén tesz Magyarország, a háttérben...

Elképesztő, ennyibe kerül a lángos és a forralt bor a budapesti karácsonyi vásárban

Múlt hétvégén megnyitott a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Az árak idén is eléggé elszabadultak.

blogmorzsák

A világ legfélelmetesebb betűtípusai

Egy jó horrorhoz kell egy jól megválasztott tipográfia is.

A kosarunkba sokszor kerülő 8 élelmiszer vaktesztje

16 fős tesztcsapat mondta el a véleményét gyakori sajátmárkás élelmiszerekről.

Pattanásig feszült a Diákhitel-lufi az Egyesült Államokban

Az amerikai "diákhitel-válság" még mindig nem mutat érdemi javulást.

„Nem kapok postai értesítőket. Soha. Egyet sem“

Amikor az ember visszasírja azt a problémát, hogy a postás csak értesítőt hagy a ládában.

Jövőre jön a 6 napos hétvége!

Mellesleg 6 hosszú hétvégével tervezz!

Indul a kilakoltatási moratórium

Itt a lehetőség a hosszú távú változásra.

„Gyors iramban ábrán­dulok kifelé a svájci iskolarendszerből“

Ezek a 12-13 éves gyerekek mikor lehetnek gyerekek?

A bevásárlóközpontok különös, földalatti világa

Szöulban járva nézz a lábad alá!

Az év legmorbidabb esküvője

Természetesen Japánban kötötték, egy 35 éves férfi nősült - nem akárkivel.

Nikola Gruevszki, a politikai menedékjogért folyamodó bűnöző

Úti okmányok nélkül ennyire simán bejuthatott az országba?

A hintázás jótékony hatásai

A legrégibb játékok egyike, de kevesen gondolnak arra, hogy egyben az egyik leghatékonyabb fejlesztő eszköz is.

Újabb villalány villantott

Ezútta Zsu dobta le a textilt, de ez az idei évadot elnézve inkább a norma, semmint az üdítő/elborzasztó kivétel.

0