Ezt olvasta már?

0

Újonnan feltárt ősi Duna-meder mellett összpontosultak a mohácsi csata eseményei

Az 1526-os mohácsi csata helyszíneinek pontos meghatározását lehetővé tévő, mára már feltöltődött ősi Duna-medret fedeztek fel a környezetrekonstrukció módszerével a szigetvári Szulejmán-sírkomplexumot feltáró szakemberek.


hirdetés

Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) történeti földrajz professzora, a kutatócsoport vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a tudósok 1889 óta keresik a mohácsi csata pontos helyszínét, a táborokat, az összeütközés centrumát és azt, hogy a Mohácson elpusztult jóval több mint 20 ezer katonát hova temették.

A Mohácsi síkon az egykori széles, folyó menti mocsártól nyugatra fekvő, újonnan felfedezett, mintegy öt kilométer hosszúságú, északnyugat-délkeleti irányú egykori folyóvölgy, árok kapcsolja szerkezeti egységbe az ütközet ismert jelenségeit: a már feltárt tömegsírokat Sátorhelynél, az egykori eszék-budai hadiutat, az oszmán győzelmi emlékművet, valamint a csata néphagyomány által megőrzött helyszíneit - mutatott rá a felfedezés jelentőségére a kutatásvezető.

Pap Norbert szerint a korábban alkalmazott megközelítésekkel szakítva, kutatócsoportjuk írott források, régi térképek, távérzékelés, a természeti-földrajzi sajátosságok értelmezése, valamint régészeti adattár és térinformatikai eszközök felhasználásával modellezte a korabeli térség környezeti viszonyait, és határozta meg a csata helyének főbb jellemzőit. "Ennek kulcsa a vízrendszer vizsgálata volt" - jegyezte meg.

Pap Norbert felidézte, hogy a mohácsi csata kutatásának 130 éves történetében az első évtizedekben Sátorhely és a Törökdomb környezetét vélték az ütközet centrumterületének. Az 1926-os megemlékezésekre készülve a korszak meghatározó kutatói elvetették ezt, és a Borza-patakon túl, a nyugati teleplépcsőn keresték a mohácsi csata történetének magyar krónikása, Brodarics István püspök leírásában Földvárként megjelölt települést. Pap Norbert szerint azonban döntő bizonyíték nem került elő arról, hogy a Földvár Majs térségében, vagy attól délkeletre lett volna.

Mint a kutatásvezető megjegyezte, az általuk létrehozott új modell cáfolja ezt az utóbbi, napjainkig élő koncepciót, és részlegesen rehabilitálja a Mohács-kutatás 19. századi úttörőinek elképzelését a csata helyéről.

Pap Norbert kiemelte, hogy eredményeik szerint a Majsnál vizsgált terület nem volt része a csatatérnek, mert attól elválasztotta a hadiesemények idején megáradt Borza-patak. A Majsról előkerült hadirégészeti leletmennyiség ráadásul két nagyságrenddel ritkább előfordulású, "mint amit a csatatértől elvárnánk". Majs mellett hektáronként csupán három késő középkori lelet került elő, míg az összehasonlításul szolgáló, a korszakhoz kötődő lützeni csata hasonlóan megkutatott helyszínén ez az érték száz darab feletti - magyarázta a kutató.

A korabeli Földvár település a modellezés alapjául szolgáló írott források szerint a Borza-pataktól keletre, a most azonosított ároktól délre található - hangsúlyozta Pap Norbert, hozzátéve, hogy a Brodarics leírásában említett "színházi nézőtér forma" kiemelkedés Majs helyett a sátorhelyi hát északi részén azonosítható. A szemtanú püspök szerint itt volt az oszmán sereg tüzérsége, mögötte pedig a tábora.

Az I. Szulejmán szultán és Ibrahim nagyvezír irányítása alatt álló, mintegy 60-80 ezer fős oszmán sereg 1526. augusztus 29-én ért a mohácsi harcmezőre. A Jagelló-házból származó II. Lajos magyar és cseh király, valamint a Tomori Pál kalocsai érsek és Szapolyai György vezette keresztény (magyar, cseh, horvát, lengyel és más közép-európai nemzeteket felvonultató), 25-27 ezres hadsereg megütközött az oszmánokkal, és bár bátran helytállt, az egyenlőtlen harcban végül vereséget szenvedett. Az ütközet megpecsételte a középkori Magyar Királyság sorsát és jelentősen átalakította Közép-Európa történetét.

 0
0

hírek innen, onnan

143 millióan követik TikTok-on: vicces mimikája tette sztárrá

Khaby Lame lett a TikTok legnépszerűbb felhasználója

Érem nélkül: Hosszú Katinka elárulta, mit csinált másképp az idei vizes vb-n

Hosszú Katinka negyedik lett a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében. Az Iron Lady elárulta, mit csinált másképp, mint eddig.

A vidéki kertek diszkrét bája: keltsük életre a nagyik örökségét.

A vidéki kerteknek van valami nosztalgikus, marasztaló bája. Talán ilyen volt a nagyié? Vagy egy mesében láttuk? Ki tudja. Ezt a kellemes,...

Bajban Oroszország? Órákon belül fizetésképtelenné válhat

Vasárnap este ugyanis lejár a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre vonatkozó türelmi idő. Moszkva az Ukrajna ellen...

Azt hitte terhes, sokkoló diagnózist közöltek a fiatal lánnyal

A 22 éves lány több negatív terhességi tesz után úgy döntött, ellátogat egy orvoshoz.

Kevesebb forgalommal zárt a héten a BUX: ez történik a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten.

Már 35 darab emeletes vonattal lehet utazni Magyarországon

A vasúttársasághoz várhatóan még idén öt szerelvény érkezik.

Fontos, minden autóst érintő figyelmeztetést adott ki a rendőrség

Figyelmeztetést adott ki a rendőrség, amely minden autóst érint. Az országos tisztifőorvos ugyanis hétfő nulla órától csütörtök...

Az Aldi egy baktérium miatt visszahívja egyik termékét

Az Aldi arra kéri a vásárlóit, hogy ne fogyasszák el a tofus-spenótos terméküket, hanem vigyék vissza a boltba, ahol blokk nélkül is...

Négy esti programmal készül júliusban az Óbudai Társaskör

Klasszikus és dzsesszkoncertek, valamint színházi előadás várja a közönséget júliusban esténként az Óbudai Társaskör kertjében.

Sport

Fantasztikus Hosszú Katinka, az egész Duna Aréna a magyar csodaúszónőt ünnepelte

A háromszoros olimpiai bajnok negyedik helyen végzett abban a versenyszámban, amelyen hat évvel ezelőtt világcsúcsot úszott Rióban.

Több évtizedes videó kering Orbán Viktorról a neten: ilyen volt, amikor először járt a magyar válogatott öltöz...

A közösségi médiában a magyar-angol meccs farvizén egy közel harminc éves videó kezdett terjedni, arról tanúskodva, hogy nemcsak a történelmi győzelemnél, hanem a csúfos vereség pillanatában is tiszteletét tette

20 perccel a verseny előtt brutálisan megverték, mégis megnyerte a bajnokságot - videó

A francia atléta sérülten állt rajthoz, majd szenzációt okozott.

Hosszú Katinka utolsó úszása nem várt eredménnyel zárult a vizes vb-n – Hiába fogadták üdvrivalgással

Hosszú Katinka a FINA vízes világbajnokság első napján, egy héttel ezelőtt 200 méter vegyesúszásban nyitotta meg hazaiként a tornát, most pedig 400 méter vegyesen utóljára állt hivatalosan rajthoz olimpiai bajnok

Hova tűnt Szergej Rebrov?

A Fradi volt edzője korábban azt mondta, ahogy lejár az arab szerződése, megy fegyverrel harcolni az oroszok ellen. Most magyarázkodik.

Megelégelte a helyzetet, távozni akar a Real Madrid támadója

Mariano Díaz közölte a Real Madriddal, hogy a nyári átigazolási időszakban távozni szeretne.

Gyönyörű elismerés: díszpolgárrá választották Bródy Jánost

A II. Kerület Díszpolgára Szilágyi Áron és Bródy János, A II. Kerület Posztumusz Díszpolgára Garas Dezső.

Reagált a United a Cristiano Ronaldo távozásáról szóló hírekre

A manchesteri klub képviselői egyértelműen fogalmaztak.

„Kis tüske van bennem” – Hosszú Katinka megszólalt az utolsó hazai úszása után

Hosszú Katinkának nagyon kedves volt a Duna Arénában rendezett világbajnokság, amelynek utolsó szombati egyéni számában címvédőként negyedik lett 400 méter vegyesen.

Xavinak nem kell, Franciaországba vagy Olaszországba szerződhet a védő

Samuel Umtiti, a spanyol futballbajnokságban legutóbb ezüstérmes FC Barcelona középső védője a nyáron elhagyja a katalán együttest – írta a francia L'Équipe.

Magabiztosan nyert a Fradi a bolgár bajnok ellen

Henry Wingo két szenzációs góllal vette ki a részét a sikerből.

Märcz Tamás: Kemény meccset kellett játszanunk a győzelemért

Mezei Tamás szerint a folytatásban ennél jobb teljesítményre lesz szükség.

0

Bulvár

Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet

A nyugati típusú étrend sajnos tele van a szív- és érrendszert károsító élelmiszerekkel.

Mi a különbség az alufólia fényes és matt oldala között?

Van jelentősége, hogy az alufólia melyik oldalával érintkezik az étel?

Ezzel a trükkel hűtöttem le a lakást légkondi nélkül, a legnagyobb hőségben

A nagy melegben bebizonyosodik, hogy akinek van légkondija, igazán szerencsés. De akkor sincs minden veszve, ha neked nincs!

Kiütötte a Délit a fehérvári vonat

Eltört áramszedő, leszakad vezeték miatt nem járnak a vonatok Kelenföld és a Déli pályaudvar.

Pénzért pisilhetünk a plázákban

De a légkondival nem fognak spórolni.

Nem várnak: kezdődik a majomhimlő elleni oltást

Az osztrákok nem vacakolnak, beszerezték a szükséges vakcinát. Eddig 21 majomhimlő fertőzöttet tartanak számon. Legtöbbjük Bécsben él. És kizárólag 20-50 év között férfiak. Továbbra is nő a majomhimlős esete

Megvan, mikor koronázzák királlyá Orbán Viktort – már 13 ezren érdeklődnek az esemény iránt

Januárban, a Duna jegén tervezi Orbán Viktort királlyá koronázni egy Facebook-csoport – szúrta ki a Blikk. Fotó: Facebook/Orbán Viktor A vármegyés-ispános törvénytervezet által megihletett társaság január 24-é

Ujhelyi István: Orbán aláírta Brüsszelben, ami ellen itthon tiltakozik

Az európai parlamenti képviselő szerint a kormányfő szavai új értelmet nyertek.

Elvesztette az orosz légierő a titkos fegyverét Ukrajnában

A 2015-ben hadrendbe állított levegő-levegő lövedék az egyik legfejlettebb eszköze az orosz hadseregnek, amit most egy technikai hiba miatt épségben találtak meg az ukránok.

Durva háborús kínzás: az oroszok egy régi módszerhez nyúltak vissza

Borzalmas ellentmondás feszül a háború sújtotta Ukrajnában. Miközben ukránok ezrei éheznek az orosz erők által ostromlott városokban, és a kijevi kormány nemzetközi segítségért könyörög a gabonája világp

Nagy a veszély - megszólalt a magyar rendőrség is

A ránk váró forró napokban fogadják meg baleset-megelőzési tanácsainkat - olvasható a rendőrség honlapján.

blogmorzsák

Az utolsó erdélyi polihisztor

125 éve halt meg Brassai Sámuel természettudós, nyelvész, filozófus.

Bohém konyhák, színes terek

A bohém stílus a térrendezést is meghódította. A színes konyhák az extra formákkal néha műalkotásra emlékeztetnek.

Zöldséges fasírt

Lehet ám sok-sok zöldséget keverni a darált húsokhoz, amitől remek ízkombinációkat állíthatunk elő.

0