Ezt olvasta már?

Női kézilabda NB I - Magabiztos győri diadal Szombathelyen

A címvédő Győri Audi ETO KC 43-22-re nyert Szombathelyen a női kézilabda NB I szerdai játéknapján.

0

Ultraintelligens digitális platformot tesztelnek a pécsi műszaki karon

Akár a mobiltelefonjukon is gyakorolhatják a STEM-(műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai) kurzusokhoz tartozó tantárgyak matematikai számításokat igénylő feladatait a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar (PTE MIK) hallgatói.


hirdetés

Akár a mobiltelefonjukon is gyakorolhatják a STEM-(műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai) kurzusokhoz tartozó tantárgyak matematikai számításokat igénylő feladatait a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar (PTE MIK) hallgatói, akik e tudásukból egy Magyarországon a felsőoktatásban először tesztelt szoftver segítségével már online is számot adhatnak. Hazánkban ugyanis egyedül a PTE MIK alkalmazza az oktatásban a Möbius tesztelőrendszert, amelynek léte felértékelődött a koronavírus-járvány időszaka alatt: több mint 300-an használták gyakorlásra, házi feladat megoldására, illetve vizsga letételére. A hallgatói visszajelzések alapján a szoftver a korábbinál sokkal élvezetesebbé teszi a matematikai gondolkodás elsajátítását.

A webalapú Möbius tesztelő és kiértékelő rendszer háttere egy számítógépalgebrai rendszer, amely matematikai számításokon alapuló kérdésekre adható válaszokat dolgoz fel, így nemcsak az oktatásban, hanem a gyakorlásban, házi feladatok megoldásában és a vizsgáztatásban is kiváló szolgálatot tehet. A STEM-kurzusokhoz tartozó tantárgyak esetében használható, minden olyan tantárgyhoz – akár a felsőoktatásban, akár a középiskolában –, ami számításokat, matematikai feladatmegoldásokat tartalmaz. A Möbius abban nyújt támogatást, hogy a rutinfeladatok könnyen elvégezhetők és begyakorolhatók legyenek, de a modellalkotás, a gondolkodás – természetesen – továbbra is az ember feladata lesz. A szoftver nemcsak feleletválasztós tesztek megoldását teszi lehetővé, hanem nyílt végű kérdések feltevését is. Mivel a kiértékelés során a háttérben számítógépalgebrai rendszer dolgozik, ezért az ekvivalenciák (egyenértékűségek) kezelhetők, ez adja a rendszer egyediségét. Másik nagy előnye, hogy minden diák más-más feladatot kaphat, mivel random módon rengeteg új példa generálására képes.

Magyarországon egyedülálló módon a PTE MIK használja az oktatásban ezt a számítógépes rendszert. Eddig három kurzus tananyagát dolgozták fel a segítségével, további hat kurzusé pedig folyamatban van. A szoftver léte különösen felértékelődött a koronavírus-járvány miatti karantén időszaka alatt, amikor a pécsi egyetem is átállt a távoktatásra. „Amikor márciusban egyik napról a másikra áttértünk az internetes oktatásra, a rendszert használó kurzusok oktatói olyan házi feladatokat tudtak definiálni az otthon ülő hallgatók számára, amelyekkel könnyebben fel tudták dolgozni az adott témát – számol be a gyakorlati tapasztalatokról dr. Perjésiné dr. Hámori Ildikó oktatási dékáni megbízott. – A szoftver lehetőséget ad arra, hogy ellenőrizzük, valóban egyedül dolgozik-e a hallgató. Ez persze a saját érdeke is, hiszen a személyre szabott feladatokra az ő megoldásait várjuk, emellett az egyéni tanulmányi előmenetele is könnyen követhető és a tudása stabillá válik.”

A szoftver a közoktatás szempontjából is fontos lehet, ugyanis még a Covid előtt öt stratégiai partner pécsi középiskolában tartottak kurzust a matematika- és fizikatanárok számára a kar oktatói, és igen jó visszajelzéseket kaptak pedagógus kollégáiktól. Például az egyik nagy múltú gimnáziumban a matematika érettségire való felkészítést ezen a platformon keresztül is végezték. A korábbi érettségi feladatsorokat az eddigieknél sokkal gyorsabban tudták feldolgozni a diákok és beszámolóik alapján jobban is hasznosultak az ismeretek. A platform további előnye a diákok számára az, hogy azonnali visszacsatolást kapnak munkájukról, akár lépésenként visszaellenőrizhetik a folyamatot, így könnyen megtalálhatják, hogy hol hibáztak. A tanárok számára pedig a platform használatának egyik legnagyobb nyeresége, hogy nem kell dolgozatot javítaniuk, ugyanis a rendszer automatikusan kiértékeli a megoldást.

Eddig 300 felhasználó tesztelte az online rendszert, az új tanévtől pedig újabb 300 felhasználó, a műszaki kar első évfolyamos hallgatói próbálhatják ki a tanulás e korszerű formáját. Ugyanis általában a fiatalok számára nehézséget okoz a középiskolából az egyetemre való átmenet, a szoftver használatára épülő szabadon választható kurzus meghirdetésével azonban pótolni lehet az esetlegesen meglévő hiányosságokat. A kar oktatói törekednek arra, hogy ne csak a MIK, hanem más karok is élhessenek e 21. századi képzés lehetőségével, a korszerű oktatás ugyanis megköveteli a Möbiushoz hasonló eszközök használatát. Az egyetemeken tanuló fiatal generáció informatikai tudása már megvan ahhoz, hogy technikailag ne okozzanak számukra problémát az ilyen rendszerek. A pécsi egyetemi tapasztalatok szerint a szoftver jobban motiválja a hallgatókat arra, hogy többet foglalkozzanak a nehézséget okozó tantárgyakkal. Mivel a rendszer mobiltelefonon és más digitális platformokon is működik, ezáltal szívesebben fordulnak a nehéz matematikai problémák megoldása felé, hiszen élvezetessé válik számukra a tanulás.0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0
0

hírek innen, onnan

Orbán Viktor a Korányiban járt, és a lélegeztetőgépekről kérdezett - videó

A miniszterelnök kora reggel az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben járt, és arról kérdezte az ügyeletes orvost, van-e elég ágy...

Lélegeztető van, csak nincs aki kezelje: orvos panaszkodott Orbán Viktornak

A miniszterelnök a Korányi ügyeletes orvosával beszélt.

941 új fertőzöttet találtak: hat idős beteg halt meg

374 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.

Helyére kerül minden puzzle?!

Egy csíkszeredai matematikus népszerű blogja. Kihagyhatatlan.

Te mit láttál meg elsőre ezen a képen? Kiderül, milyen ember vagy valójában

Vess egy pillantást az alábbi képre. Elsőként mi ragadta meg rajta a figyelmedet?

Nagyot ugrott a napi fertőzés szám: 941 új eset, hat halott

Ezzel meghaladta a 16 ezret a beazonosított fertőzöttek száma.

A dán királyfi visszatér Debrecenbe

Debrecen ? Rendhagyó helyszínen vitte színre a Csokonai Színház a Hamletet. Shakespeare drámáját hamarosan újra láthatjuk a stadionnál.

Ököllel verte szét lakása ajtaját egy debreceni férfi

Debrecen - Volt nála kulcs, de inkább ezt a belépési formát választotta.

Vonaton molesztált egy férfi egy debreceni egyetemistát

Debrecen - Egy kés is előkerült az úton. A másodfokú bíróság döntése alapján a vádlott súlyos következmények elé nézhet.

Sport

A Dinamo Zagreb edzője szerint mindent tudtak a Fradiról, de azt nem várták, hogy gólt kapnak

Zoran Mamic szerint a Dinamo Zagrebnek meg voltak a lehetőségei, de nem rúgták be, a másik oldalon a Fradi pedig kegyetlenül kihasználta a helyzeteit.

A Dinamo szerint szabályos gólt vett el tőlük a játékvezető - videó

Nem volt lesen a horvátok játékosa, a labda pedig nem az oldalhálóba, hanem a kapuba került.

Ezt írta egy nem Ferencváros szurkoló a szerdai meccs után

Szerdán a Ferencváros továbbjutott a Dinamo Zágráb elleni mérkőzésen, és ezzel kiharcolta az Európa Liga csoportkörét. A bravúr után még sokkal többet is elérhet a csapat.

A Barcelona egy időre elveszítheti Lionel Messit

Ami viszont jó hír, hogy nem sérülés és nem is újabb vita van a háttérben.

Liverpoolba igazol a Bayern München egyik legjobb focistája

A Barcelonába igazoló holland középpályás helyére érkezik.

Ha azt mondjuk, hogy szexi az olasz focista tetovált barátnője, nem mondunk semmit

Mirko Antonucci, a Roma 21 éves futballistája messze van attól, hogy alapemberré váljon a farkasoknál. Ha viszont a játékperceit befolyásolnák, hogy mennyire csinos a barátnője, akkor instant alapember lenne a római

A bombaformában lévő Fradi-csatárban látják a legnagyobb veszélyt a norvégok

Tokmac Nguent jól ismerik Norvégiában, ő pedig már alig várja, hogy a Fradi szembenézzen a Molde csapatával.

Soha nem látott dologra készül a Bayern München

Indul a Bundesliga 2020-21-es szezonja, amelynek az a legnagyobb kérdése, hogy a BL-győztes csapat nyerhet-e veretlenül bajnokságot?

Hihetetlenül szexi bokszolónőt igazolt a UFC - fotók

A ringben már felért a csúcsra, most a ketrecben bizonyíthat.

Felfoghatatlan, hogy nincs többé - Megszólalt a 28 évesen elhunyt magyar kézilabdázó testvére

Dunaújváros Édesanyánk végig, az utolsó percig az ágya mellett volt csuklott el a hangja a vasárnap elhunyt egykori kézilabdázó, Selmeci Sarolta (28) nővérének.

0

Bulvár

Átadták az új Duna-hidat: képeken mutatjuk, hogy néz ki a Monostori híd

A kétsávos Monostori híd építése 2017-ben kezdődött.

Egy medencében erőszakolta meg asszisztensét a tévésztár

Utána volt még egy eset, részeg volt mindkét alkalommal.

Betilthatja az EU a belsőégésű motoros autókat

Egyesek szerint az EU új terve a német autóipar végét jelentené. A teljes anyag Betilthatja az EU a belsőégésű motoros autókat címen a Villanyautósok oldalon olvasható. A szerző további írásai: Balázs.

Ilyen volt a szex a Tudor-korban: az egyház azt is kikötötte, melyik napon lehet szeretkezni

A Tudor-korban az egyház a magánéletet is igyekezett szabályozni: többek között a szexuális életet is szigorú keretek közé próbálták szorítani.

Meghökkentő újításokat vezetnek be a magyar utakon

Több meglepő kísérleti projekt is zajlik.

Elindult a nő a kocsijával, felfoghatatlan, hogy mit felejtett el - videó

Fel sem tűnt neki, hogy valami nagyon nincs rendben.

A fideszes színész durván lebecsmérelte az SZFE tüntető hallgatóit

A szolnoki fidesz-báb egész egyszerűen kijelentette, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen körül kialakult konfliktust közéleti paraziták generálják.

Zivatarokkal söpör végig a hidegfront az országon

Az érkező hidegfront hatására az ország nagy részén zivatarokra kell készülni csütörtökön, helyenként viszont még 30 Celsius-fok körüli meleg is lehet.

Szellő István 11 éves ikreivel szerepel címlapon - Manna és Alen jól megnőttek

Szellő István ikrei, Manna és Alen már 11 évesek, szorgalmasak és az általuk választott sportágban is sikeresek.

Hajdu Zoltán: Óriásit hibáznak azok a cégek, amelyek változtatás nélkül folytatják korábbi HR gyakorlatukat

A jövőben még jobban felértékelődnek a célorientált tehetségek, mert egyre kevesebben lesznek, miközben egyre nagyobb szükség lesz rájuk. A vezetőknek és a HR-eseknek érdemes folytatniuk a Z és a millenniumi generáció megismerését...

blogmorzsák

Nagy portugieser bor teszt

12 magyar portugieser vaktesztje a szüreti időszakban.

A divat és a kozmetika nagy márkái igyekeznek kisebb negatív nyomot hagyni

Ezek a szektorok az erdőtlenítés és a biosokféleség csökkenésének fő okozói.

5 hatékony módszer a mentális felfrissüléshez

Az életünk nem csak a munkából áll. Tanulj meg élni!

Rolling Stones-alapítóé a világ legdrágább WC-ülőke fedője

Ez a sárga szőrös izé a legendás piros logóval együtt is bűn ronda, valaki mégis egy vagyont adott ki érte.

Na de mitől nem folyik ki a rántott sajt a bundájából?

Kétszer panírozod a vastag szeletet, mégis kifolyik, mi? Nyugi, van megoldás!

Hogy éli túl a home office-t az iroda?

Átalakul az irodai világ, az is, ahogyan dolgozunk. Vajon teljesen átveszi az uralmat a home office?

Magyar agár fajtaleírás: a leggyorsabb magyar kutyafajta

A magyar agár egy igazi futóbajnok. Kitartása és gyorsasága ellenére nem hiperaktív és ideális családi kedvenc.

Mit tanulhatna az Ezredes utca a Tompa utcától?

Miért egészségesebb, élhetőbb a Tompa utca az Ezredes utcánál?

A kontaktkutatás mítosza

Meg lehet állítani kontakt–kutatással a járványt? Van értelme a több tesztelésnek?

Koronavírus, mint szekértábor-ideológia

A maszk hordása, vagy nem hordása ideológiai kérdéssé vált.

Két hét karantén Koreában

Ingyen autó a tesztre és segély­csomag az ajtó előtt. A csomagot pedig mindenki megkapja, nem csak a koreai állampolgárok.

Nagyi, olvastad, hogy mit posztolt a polgármester?

Magyar önkormányzatok online kommunikációja a koronavírusról.

0