Ezt olvasta már?

0

A 16. Ördögkatlan Fesztiválon Cseh Tamásra emlékeznek, aki idén lenne 80 éves!

Hazánk egyik legcsaládbarátabb és centrikusabb rurális rendezvénye idén is összművészeti programok tömkelegében bővelkedik a Szársomlyó lankáinak lábánál. Mezítlábas talpak alatt ropog a szalma, hajlik a vessző, vigadnak a fesztiválozók. A 16. Ördögkatlan a nyár egyik leginkább várt fesztiválja!


hirdetés

"Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete" (Friedensreich Hundertwasser)

Védnökök: †TÖRŐCSIK MARI †CSEH TAMÁS

 

16. ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL
2023. augusztus 1 – 5.

 

Tovább álmodunk.

Tizenhat éve már, hogy ébren álmodunk. Ébren, mert tisztában vagyunk a múló idővel, hogy másfél évtized eltelt velünk, veletek, a Katlannal, és tudjuk-látjuk, hogy az úgynevezett nagyvilágban mennyi csúf dolog történik és az velünk is megtörténik – de azt a közös álmot, amiről kezdetek óta szól mottónk, azt igenis tovább álmodjuk, mert tudjuk, hogy az álmainkból megszülető másik valóságra nagyobb szükség van, mint valaha.

Nehezedtek a külső körülmények a 2008-as születés óta. De könnyebbek is lettek, mert sokan vagyunk, nagyon sokan, akik hiszünk abban, hogy legalább öt napig az emberi igényesség, kíváncsiság és szeretet uralhatja azt a kicsi szigetet, amit Dél-Baranyában együtt létrehozunk. Örökös védnökeink (Törőcsik Mari és Cseh Tamás) fogják kezünket, és súgva biztatnak bennünket-benneteket: „Legyetek nem-normálisak és bízzatok azokban, akikből árad a szeretet”, súgja Mari, majd Tamás hozzáteszi: „A világnak mindig lesz egy-két olyan szeglete, ahová el lehet menekülni”. Tamás, talán egyetértesz, az Ördögkatlan ilyen kicsi szeglet. Ide bújunk, ide gyűlünk, és hisszük, hogy lehet szépen és jól.

 

2023-ban Cseh Tamásra emlékezünk, aki idén lett volna 80 esztendős:

CSEH TAMÁS 80

„A fesztivált megnyitom!” 2008 nyarán ez hangzott el a nagyharsányi tornaterem alkalmi színpadán – és védnökünk, Cseh Tamás elindította az első Ördögkatlant. Mi most a 16. találkozásra készülünk, Tamás 80 éves lenne az idén. Ő nincs már köztünk. De szívünkben, képzeletünkben velünk lesz, és hogy ez így legyen, jobbik részünket visszük a Katlanba. Na meg számos olyan programot, ami megidézi őt. És a szabadságot visszük, amit mindig is képviselt. Dalaival, az Indiánnal, filmjeivel, rajzaival… életével.

 

DÍSZVENDÉGEK – 2023

A MAGYAR ZENE HÁZA

Megtiszteltetés számunkra, hogy ez a pillanatok alatt népszerűvé vált intézmény birtokba veszi a nagyharsányi református templomot, sőt Beremenden is felbukkan egy nagyszínpaddal. Egyúttal jó érzés olvasni a Zene Háza küldetését, mert szerénytelenül úgy gondoljuk, az Ördögkatlan eddigi másfél évtizedében mi is ezt képviseltük: „Feladatunknak tekintjük, hogy közösséget építsünk, közösségi élményeket hozzunk létre, és miközben ápoljuk a hagyományokat, az intézményt jellemezze a progresszivitás, a kísérletezés és a felfedezés öröme – a kiemelkedő minőség minden téren. Határok nélkül szeretnénk a lehető legszélesebb műfajkínálatot nyújtani. Kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy fórumot adunk fiatal zenésztehetségek számára és támogassuk az egyéni hangokat, az unikális megszólalásokat, a fősodortól eltérő produkciókat és színtereket.”

 

MÁSIK JÁNOS

Majd minden nyáron velünk van, igazán ideje volt, hogy díszvendégnek válasszuk, hiszen Másik János az egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb, virtuóz magyar zenész és előadó. Szabad és besorolhatatlan, már csak ezért is kötődik szorosan az Ördögkatlanhoz. De azért nem véletlen, hogy 2023-ban, Cseh Tamás születésének 80. évfordulóján tűzzük fel rá ezt a címet. Ahogyan a Presszóban Géza szavaival beszélget János és Tamás:

-          Asztalon, pohárban az összes érdemjelem!

-          Tűzze fel, hm, hm, hm, de szép!

Szégyen, de Másik Jánosnak díja szinte semmi. Hogy ő 2023-ban az Ördögkatlan díszvendége, az nem díj, hanem ajándék. Mi kapjuk tőle, az egyik legnagyszerűbb magyar muzsikustól.

 

JURÁNYI HÁZ

Mikor, ha nem most, amikor tízéves „A Jurányi”?! Így magában használjuk a szót, „A Jurányi”, hiszen a tíz év alatt fogalommá vált. Minden színházi ember menedéke, fészke, búvó- és megmutatkozó helye, legalábbis azoké, akik úgynevezett függetlenek, alternatívok, „mezítlábas”, szabad alkotók, - és akik már csak ezért is, közel állnak hozzánk, a katlanosokhoz.

És mikor, ha nem most, amikor egy a „semmiből” megszületett intézmény a nehezedő (nagyon-nagyon nehezedő) körülmények között még mindig él és születésnapját ünnepli?!

Szóval néhány Jurányis produkcióval találkoztok az idén az Ördögkatlanban, köztük szellemes, fiatalos, szembesítő, személyes, családias előadásokkal.

 

KIEMELT PROGRAMOK

Fiatal színházak

A Katlan öregszik, de mi a fiatalok pártján állunk, ők még nem szakadtak szerteszéjjel. Sok nagyszerű előadást hívtunk, amit fiatalok hoztak létre. Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból, székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek…

 

Katlanirodalom

Az Ördögkatlan mélységesen konzervatív abban a tekintetben, hogy meggyőződéssel vallja: olvasni jó. Szóval hogy az irodalom fontos. Érkezik többek között az Európa Kiadó (Háy János, Bódis Kriszta), a Jelenkor (Visky András), a Corvina (Csáki Judit-Csuja Imre), a Magvető (Nádasdy Ádám, Krusovszky Dénes, Tóth Kriszta, Boldizsár Ildikó, Szabó T. Anna, Dragomán György)… Líra Irodalmi Délutánok bizonyítják majd, hogy igazunk van.

Hagyományok Háza

Régóta velünk vannak, de az idén igazán csúcsra járnak! Birtokba veszik Beremendet, és Folkligettel, Folkudvarral, utcai táncházakkal mutatják fel a magyar kultúrát. Felsorolni is lehetetlen: Paár Julcsi éneke, a Sárarany muzsikája, a Ziránó színházi előadásai, ékszerkészítés és lélekmadár-faragás, kosárfonás és nemezkészítés, népi játszótér és kékfestő-kiállítás, meseszó gyereknek és felnőttnek… és még a Petőfi-féle forradalmi lepényt is megkóstolhatjuk, mert mindannyiunk Sándora így szerette azt Jókai bableveséhez.

 

Rezervátum

Egy régi indián jóslat szerint a jövő emberisége egy világot átszövő nagy pókhálóban fog vergődni. Ez most történik! Cseh Andrisék a Játéknap segítségével idén valóban egy rezervátumba költöznek, hogy egy saját világot építsenek, és onnan induljanak hadiösvényre megküzdeni a XXI. század régebbi és újabb kihívásaival: egy indián tábor sátrai közt küzdenek az elsüllyedőben lévő emlékezet, érzékelés, imagináció, természetes intelligencia és a szerelem ügyéért.

A rezervátumban öt indián sátor (tipi) áll majd a központi tűzgödör körül: A T.I. (természetes intelligencia) sátra / Az érzékelés sátra / Az emlékezet sátra / A képzelet sátra / A szerelem sátra

MINDEN MÁS

Címszavakban a sokféleség, ami az Ördögkatlan sajátja:

-  az Iskola utca 35. Teremben dalszöveget írhatsz Tamás meg nem írt dallamára;

-  Both Miklósnál ukrán táncházban rophatod;

-  Tim Carroll és Alexis Milligan workshopjának nyilvános prezentációját nézheted az amfiteátrumban;

-  Dinyés Daniék mezítlábas éjszakai szerenádjait hallgathatod a strandon;

-  Romsics Ignácot hallgathatod a közösségi emlékezetről;

-  régészkedhetsz a Nemzeti Múzeum munkatársaival;

-  Cseh Tamás dalait hallgathatod a Csíktől és Kiss Tibitől, a Csaknekedkislánytól és a Balatontól, Beck Zoliéktól és Lovasi Bandiéktól…


Minden műfajból a legjobbakat várjuk idén is!

További felsorolás helyett ajánljuk az Ördögkatlan Fesztivál honlapját
https://www.ordogkatlan.hu/ ) és facebook-oldalát (https://www.facebook.com/ordogkatlanfesztival )

Mindenkit várunk, aki velünk szeretne lenni, akkor is, ha vékony a pénztárcája! Ezért alacsonyan tartjuk a bérletárainkat.
https://tixa.hu/ordogkatlan2023

Bérletár
Elővételben: 24.000
Helyszínen: 30.000
Jegyár

Elővételben: 6900
Helyszínen: 8900

Az egyre nehezedő körülmények között a Katlan életben maradásához a jegybevételen és a remélt állami támogatáson túl szükségünk van további forrásokra. Ha tudsz, segíts. Többféle lehetőséget kínálunk. A jeggyel vagy bérlettel egy csomagban Mezítlábas, Csíkos vagy Mezítlábas-Csíkos Katlanbarát támogatóvá válhatsz, azaz a vételáron felül 5.000 Ft, 10.000 Ft, illetve 20.000 Ft összeggel támogathatod a Katlant. Arra is van lehetőség, hogy jegy- vagy bérletvásárlás nélkül nyújts támogatást: látogass el a https://tixa.hu/ordogkatlan2023-katlanbarat oldalra.

És természetesen idén is lehet kiemelt szponzorbérletet vásárolni, mi pedig
megpróbáljuk ezt néhány kedvességgel megszolgálni: https://www.ordogkatlan.hu/2022/11/09/szponzorberlet-iden-is


Legyünk együtt újra a 16. Katlanban!
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

Blikk: Magyar Péter és párja jóval a választás előtt szakíthatott

A hírek szerint a pár kapcsolata nem bírta az intenzív kampányolást, és a hatalmas médiafigyelmet.

Rémálom a paradicsomban: üresen állnak a luxuskastélyok

Álomszép város és mégsem lakik benne egy lélek sem. Te beköltöznél?

Nem hajlandóak buszozni, pórul jártak a panaszkodó svájciak

Szerencséjükre az UEFA kisegítette őket.

A németek is elámultak a magyar válogatott edzésén látottaktól

Mint kiderült, egy mobiltelefon szenvedte el a legnagyobb sérülést.

Áldás a melegben, de veszélyes is lehet a klíma: ezekre kell figyelni

Amikor kint tombol a fullasztó kánikula, kellemes felüdülés belépni a klimatizált szobába. De a légkondi nemcsak hűvös levegőt, hanem...

A német autógyártók is bírálják az EU kínai elektromos járművekre vonatkozó büntetővám-tervét

A tervezetet a BMW és a Mercedes is ártalmasnak nevezte az európai vállalatok számára.

Vitézy szavazóinak a többsége fideszes volt, Karácsony mögött a „koalíció” sorakozott fel

Vitézy Dávid szavazóinak a többsége fideszes volt, miközben a Karácsony Gergelyre voksolók 41 százaléka Tisza-pártos – erre a...

Egy EU-döntés vethet véget az olcsó kínai autók európai értékesítésének

Az Európai Unió várhatóan vámokat vet ki a kínai elektromos autókra, miután Kínát azzal vádolják, hogy mesterségesen alacsony árakon...

Több mint félezer néző előtt tartott edzést Marco Rossi a magyar válogatottnak

Páran még a németek közül is magyar mezben nézték, ahogy Szoboszlai többször a kapuba talál.

Hiába az orosz bombázások, van amiből nem lehet kizökkenteni Ukrajnát - Életben vetették be a vadiúj fejlesztésű fegyvert

A háború kirobbanásakor az ukrán csapatok főleg polgári drónokat alakítottak át pilóta nélküli "bombázókká", a konfliktus...

Ez lehet Joe Biden utolsó nagy dobása? Megoldhatatlan háború lezárásán dolgozik az elnök

Hétfő este érkezett a hír, hogy a Gázai övezetet irányítása alatt tartó iszlamista Hamász nyitottnak mutatkozik az Egyesült Államok,...

0

Sport

Kiderült, mennyit kapnak a magyar focisták az Eb-szereplésért

Gulácsi Péter már el is döntötte, mire költi az összeget.

Max Verstappen megcsalásáról adott ki közleményt a barátnője

Kelly Piquet szavaira a holland pilóta is reagált.

Szokatlan mezben lép pályára Németország a magyar válogatott ellen

A házigazda német válogatott kétszer a hazai, a magyarok ellen pedig az idegenbeli mezében lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében […] A Szokatlan mezben lép pályára Németország a magyar válog

Mohamed Aida: Bárki „leöregezhet”, de így is megelőztem sok fiatalt

Rabb Krisztián még nem is élt akkor, amikor Mohamed Aida megszerezte első Európa-bajnoki érmét. Most mindketten a jövő heti bázeli kontinensbajnokságra készülnek. A 22 éves kardvívó első, a 48 éves tőröző pedi

Rózsaszín mezben játszanak a németek a magyar válogatott ellen

A házigazda német válogatott kétszer a hazai, a magyarok ellen pedig az idegenbeli mezében lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörében - írja az MTI.

Elköszönt a magyar játékosaitól a szlovák bajnokcsapat

A szlovák másodosztályt megnyerő KFC Komárno a Facebook-oldalán közölte, hogy szerződésének lejártával több játékos is távozik a klubtól. A keret […] A Elköszönt a magyar játékosaitól a szlovák bajnokcsap

Szörnyű tragédia: hűtőszekrénynek ütközött és meghalt egy autóversenyző

Hiába érkezett azonnal a segítség, nem tudták megmenteni az életét.

Sikeres kezdés: magyar érem az úszó-Eb nyitónapján

A nyíltvízi úszók első versenytávja máris magyar dobogós helyezést hozott Belgrádban.

Lionel Messi bejelentette, hogy hol fejezi be a pályafutását

Erről a Copa America előtt beszélt egy interjúban

Távozik Felcsútról a négyszeres Magyar Kupa-győztes védő

Ahogy korábban az NB1.hu megírta, Batik Bence távozik a Puskás Akadémia csapatától. A Ferencvárossal (3) és a Honvéddal (1) kupagyőzelmet […] A Távozik Felcsútról a négyszeres Magyar Kupa-győztes védő bejegyzé

Szokatlan mezben lép pályára Németország a magyar válogatott ellen

A mieink ellen a vitákat kiváltó mezben játszanak majd a házigazda németek. További részleteket a társoldalunk, az NB1.hu által közölt cikkre kattintva olvashat, melyet az alábbi linkre kattintva ér el.

0

Bulvár

4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

Érdekes lehet tudni, hogy bizonyos vonásokat és tulajdonságokat nagyobb eséllyel örökölsz az egyik ágról, mint a másikról.

Vége a Fidesz vidéki egyeduralmának: nagyvárosok sora jelzi, hogy tényleg földindulás történt

Három megyeszékhelyen legyőzte, sok más helyen megközelítette a kormánypártot a Tisza. Sorrendbe állítottuk a legnagyobb vidéki csatákat.

Ő jelenleg a világ legszebb nője: a 34 éves színésznő párját ritkítja

Még Jennifer Lopez is odavan az Oscar-díjas színésznőért, akit az énekesnő szó szerint istenít és dögösnek tart.

Félreverték a vészharangot Párizsban, baj van

Nincs elég biztonsági őr az olimpiára.

Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön

Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.

Brad Pitt a Keleti pályaudvar mellett éjszakázott, miután szakított vele barátnője

Van Oscar-díja, nem is egy, számos emlékezetes filmszerepe, és persze tőle volt hangos a bulvársajtó, miután összetörte Jennifer Aniston szívét, és véget ért viharos házassága Angelina Jolie színésznővel. Viszo

Nem akárki vezetné be a magyar eurót

Az euró bevezetéséről időről időre szó esik, de a döntéshozók hallani sem akarnak róla. Az európai parlamenti választásokon második helyen végzett Tisza Párt vezetője Magyar Péter azonban programja részeként

Meghibásodott a Boeing űrhajója, nem fogja tudni hazahozni az asztronautákat

Meghibásodás és további lehetséges akadályok miatt elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését a Földre – írja az MTI a NASA és a Boeing szerdai közleménye alapján.

blogmorzsák

Szilágyi Arabella titkokkal teli élete

Hogyan lett az Operaház egykori sztárja, a századfordulós Budapest egyik legmodernebb asszonya Fedák Sári rokona?

Megpuhult a narancs

A Fidesz győzött, a Tisza Párt nyert, a magyar választók pedig fényes sikert arattak.

0